izvučen iz ladice

Kreće obnova Paromlina: Otkupljuju se nekretnine uz budući kompleks

25.05.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Nakon što je godinama stajao u ladici, projekt gradske knjižnice Paromlin ponovo je oživljen. Grad Zagreb počeo je otkupljivati nekretnine i zemljišta uz budući kompleks. Novim ambicioznim projektom formirat će se potpuno novi blok koji će promijeniti vizuru Zagreba

Urušeni zidovi, propali katovi i izgorene grede koje su prolaznici svakodnevno gledali nakon 35 godina odlaze u povijest. Za ambiciozan plan izgradnje novog društveno-kulturnog središta Zagreba, Grad planira već od lipnja raspisati natječaj za javnu nabavu, a potkraj godine počinju građevinski radovi, piše HRT.

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, rekao je kako se radi o rekonstrukciji, dogradnji, odnosno replici krila koje je palo i staklenoj suvremenoj dogradnji u preostatku toga prostora.

Planiraju se otkupiti i okolna zemljišta i objekti kako bi buduća knjižnica bila reprezentativna. No 15 stanara u obližnjoj Koturaškoj ulici za sada nitko nije zvao.

Za 30 tisuća četvornih metara novog objekta planira se izdvojiti 80 milijuna eura, od čega polovina dolazi iz europskih fondova. Grad planira novim rebalansom proračuna dio novca osigurati i za otkup privatnih parcela. Pregovori se, kažu - tek intenziviraju, a špekulanti bi mogli vrlo brzo ispasti iz igre.

  • +16
Zgrada u Paromlinskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Neće ići glatko. Grad može otkupljivati zemljište po cijeni koju je procijenio sudski vještak i potvrdilo procjeniteljsko povjerenstvo, dakle tu nema pregovaranja, tu nema cjenkanja. Ja se nadam da će biti razumijevanja jer te cijene su realne i Grad ima dobru namjeru, radi se o općem dobru, o javnom dobru. Želimo dovršiti Grad, želimo urediti ovu agoru, da tako kažem, modernog Zagreba', rekao je Korlaet.