'promijenimo hrvatsku' pod povećalom

Tko su poduzetni 'bosanski lobisti' čiji bi glasovi mogli presuditi?

04.05.2017 u 06:23

Bionic
Reading

U kompliciranoj saborskoj matematici, odnosno potrazi vladajućih i oporbe za ključnih 76 glasova, kao presudan faktor mogao bi se pokazati klub zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku. Kako će se postaviti trojica njegovih članova?

Nezavisni Marin Škibola, 24-godišnji donedavni član Živog zida i najmlađi saborski zastupnik, rekao je u srijedu navečer za Novu TV da će glasovati za opoziv ministra financija Zdravka Marića, no i dodao 'sve ćete vidjeti sutra'. Ivan Lovrinović zasad je pri stavu da neće podržati ni Zdravka Marića, ni predsjednika Sabora Božu Petrova, ni njegova mogućeg nasljednika Gordana Jandrokovića. Ivica Mišić kazao je da 'nije za rušenje', ali ipak je protiv Petrova i za Jandrokovića. Usput i za Zdravka Marića.

Ukratko, i u toj grupici raskol je na vidiku.

Glavnu riječ u stranci 'Promijenimo Hrvatsku', formalno osnovanoj u srpnju prošle godine, uz njezina predsjednika Ivana Lovrinovića te saborskog zastupnika Ivicu Mišića, ima još i Juro Martinović. Ovaj trojac javnosti je poznat iz doba kad su se nakon pretprošlih izbora vrlo brzo izdvojili iz Mosta te u doba formiranja vlade Tihomira Oreškovića solirali. U kuloarima ih se kolokvijalno nazivalo 'posavskim lobijem', premda bi pridjev 'bosanski' bio točniji jer Lovrinović vuče porijeklo iz mjesta Guča Gora nedaleko od Travnika, a svojedobno je bio i predsjednik lobističke udruge bosanskih Hrvata 'Prsten'.

Razlog njihova razlaza s Mostom nikada nije bio javno objavljen: dok su oni tvrdili da je problem u odustajanju od ekonomskog programa čiji je glavni tvorac bio upravo Lovrinović, u javnost su plasirane tvrdnje da je zapelo na nezajažljivosti i osobnim ambicijama po kojima se Juro Martinović već vidio u fotelji ministra pravosuđa, a Lovrinović kao guverner Hrvatske narodne banke - dok bi vrijeme do isteka mandata Borisa Vujčića kratio kao ministar financija ili gospodarstva.

Nesretnim spletom okolnosti na posljednjim izborima iz igre ispada upravo Martinović - premda je prošao izborni prag, zahvaljujući preferencijskim glasovima pretekao ga je Ivan Pernar - dok je preostaloj dvojici uspjela kombinacija sa Živim zidom.

I sada su tu, više ili manje spremni na preslagivanja, dok Martinović suflira s rezervne pozicije.

'Nedosanjani guverner sa smislom za biznis' 

Ivan Lovrinović (57) diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji je od 2002. do 2006. godine vodio kao dekan, nakon čega je od izvanrednog postao redovni profesor na Katedri za financije. Javnost ga je najviše upoznala kao jednog od ekonomskih savjetnika Udruge Franak iz doba najžešće krize oko 'švicarca', kada se sukobio s bankarima i HNB-om, ali i žestoko kritizirao Ustavni sud.

Paralelno traje njegovo konstantno zalaganje za radikalnu promjenu monetarne politike i monetarnu reformu - koje se, istina, ponešto ublažilo i premjestilo u mainstream kad je postojala šansa da zauzme ozbiljnu političku funkciju. Pogotovo onu u HNB-u, koja se godinama predstavlja kao Lovrinovićev dugogodišnji karijerni cilj.

'Zalažem se zab to da se i monetarni i kreditni sustav pozicionira u interesu gospodarstva, da korespondira s realnom ekonomijom, a ne da se razvija jedan financijski sustav koji živi praktično sam za sebe', znao bi kazati kada se zalagao za 'prihvatljivu deprecijaciju kune', dok je one koji su širili strah od posljedične devalvacije proglasio interesnim skupinama koje ga neistinama žele eliminirati iz rasprava, pa i provođenja ideje da HNB izravno financira državni proračun i kreditira poduzetnike.

Kao jedan od najbolje ocijenjenih profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Ivan Lovrinović je u razdoblju HDZ-ove vladavine od 2004. do 2009. godine sudjelovao u izradi šest studija za različite državne tvrtke, ukupno vrijednih oko četiri milijuna kuna. Velik dio njih nikada nije iskorišten, a mediji su objavili da je fakultetu pripalo 15 posto iznosa, a samom Lovrinoviću i njegovim suradnicima ostatak od gotovo 3,3 milijuna kuna.

Na skorim izborima kandidat je za gradonačelnika Zagreba u ime koalicije nazvane 'Jedina opcija', koju uz stranku Promijenimo Hrvatsku čine još Živi zid i Akcija mladih iz Rijeke.

Samozatajni poduzetnik koji ne voli tipke 

Ivica Mišić (62) slabo je eksponirani poduzetnik iz Vinkovaca, rođen u Dubravama (Brčko, BiH). Prije angažmana u Mostu nije se bavio politikom jer, kako se izrazio, 'ni u jednoj od dosadašnjih stranaka nije se vidio kao član'.

'Nesposobnost, hoćemo-nećemo, možemo - ne možemo. Tako ne ide', komentirao je prošlog ljeta raspad vlade Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Mosta, prema kojemu je posebno kritičan i obično im dodaje pridjev 'nesposobni'.

Dugi niz godina Ivica Mišić bio je zastupnik tvrtke Gorenje za istočni dio Hrvatske, oženjen je i otac troje djece.

U dosadašnjem saborskom mandatu nije se previše isticao, a neki saborski kolege zlurado će primijetiti da je nakon rasprave o povjerenju ministru znanosti Pavi Barišiću, kojega je žestoko branio, prilikom glasovanja uspio postupiti potpuno suprotno. Pritisnuo je, naime, zelenu tipku, vjerujući da time glasa za Barišića - a ne za njegov opoziv.