IZDANA NAČELA

Bijes u Živom zidu nakon otkrića o Juri Martinoviću

09.09.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Nakon što je otkriveno da je Juro Martinović kupio stan pod ovrhom, a nalazi se na izbornoj listi koalicije Živog zida, Ivan Sinčić je stao u njegovu obranu rekavši da on nije nikoga deložirao niti je kupio kuću sa živim ljudima za 10 posto vrijednosti, kako to radi ovršna mafija. 'Kupio je prazan stan po tržišnoj cijeni i time nije prekršio naša načela', kazao je Sinčić

Juro Martinović, zagrebački odvjetnik koji je prvi na listi koalicije Živog zida, članova Udruge Franak i Promijenimo Hrvatsku, prošle godine kupio je stan u Zagrebu od 99 četvornih metara i to dražbom na sudu, nakon što je stan ovršila banka, objavila su 24sata.hr.

Protiv istupa čelnika Živog zida, koji se cijelo vrijeme predstavljao kao zaštitnik slabih i obespravljenih, a sada je stao na stranu čovjeka koji se okoristio ovrhom i koji je branio Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica, članovi Živog zida Mihaela Varga i Hrvoje Runtić su se pobunili i poslali priopćenje za javnost.

Supredsjednik Živog zida Runtić je napisao na Facebooku da se s gađenjem i gnušanjem ograđuje od ovakvih postupaka, bilo čijih, a posebice onih koji su izašli na izbore u sastavu koalicije koju predvodi stranka čiji je supredsjednik. 'Taj čin upravo je ono protiv čega se borim(o) godinama - rukama, nogama i zubima', navodi Runjić.

Naglašava da će njegov stav prema kupnji otetih nekretnina uvijek ostati isti i svoja uvjerenja ne planira mijenjati. 'Moram reći da, kao i uvijek, moj osobni stav je upravo to - moj osobni stav. Ako je itko od mojih kolega u stanju izdati našu borbu, opravdavati ovakve postupke, ma čiji oni bili, ili ih relativizirati, ja se i od toga osobno ograđujem i na to također gledam s gađenjem i gnušanjem', poručuje Runtić. Kaže da ako je itko u njegovom okruženju, a posebice misli na kolege iz stranke, odustao od uvjerenja, smatra ga izdajnikom i odbacit će ga javno.

Situaciju je komentirala i Mihaela Varga, članica glavnog odbora Živog zida. Zgrožena je i ograđuje se od koalicijskog partnera koji je prošle godine kupio nečiji dom što je zbog duga u švicarcima završio na bubnju. 'Zgrožena sam što je netko tko je pod krovom Živog zida kupio tuđu muku i jad na licitaciji! Moj osobni stav je i dalje isti, onakav kakav je bio godinama i stav naše stranke - ne kupujte tuđu muku i jad, ne kupujte otete domove!', napisala je na Facebooku Varga.

Također se ogradila, s mučnim osjećajem, od svih kolega koji su eventualno odjednom promijenili stav i smjer kojim ide njihova dugogodišnja borba. 'Uvijek ću biti na strani obespravljenih i 'običnih' ljudi, koje kapital gazi kao da i ne postoje', naglasila je Varga.