kriminal i korupcija

Tko su ljudi iz BiH koje je SAD stavio pod sankcije

16.03.2023 u 17:51

Bionic
Reading

Američka je vlada odlučna kažnjavati osobe za koje se procijeni da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH ili su umiješane u kriminal i korupciju a odluke o sankcijama donosit će na temelju provjerenih i vjerodostojnih informacija, izjavio je u četvrtak James O'Brien, voditelj ureda za sankcije pri State Departmentu

Dan nakon što je Ministarstvo financija SAD uvelo sankcije trojici državljana BiH uključujući tu donedavnog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, O'Brien je tijekom online brifinga za lokalne medije iz Washingtona kazao kako su te odluke utemeljene na čvrstim dokazima o povezanosti sankcioniranih osoba s ilegalnim aktivnostima.

"Vidjeli smo da je Mehmedagić zlorabio javno poduzeće u korist jedne političke stranke. To podriva Daytonski sporazum, to je nedopustivo ponašanje", kazao je O'Brien pojašnjavajući kako se iste kvalifikacije mogu primijeniti i na Dragana Stankovića, ravnatelja Geodetske uprave Republike Srpske koji je po nalogu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dopuštao protuzakonitu uknjižbu imovine čiji je vlasnik država BiH.

Uz njih je sankcijama kažnjen i Edin Gačanin koji je označen kao čelnik kriminalnog klana čiji su pripadnici umiješani u ilegalnu trgovinu drogom.

Bivši ravnatelj OSA-e Mehmedagić koji je na toj dužnosti bio od 2015. do ožujka ove godine slovio je za osobu blisku čelniku Stranka demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću.

SAD su ocijenile kako je Mehmedagić svoju poziciju koristio za djelovanje protiv političkih stranaka koje su bile oporba SDA, uključujući tu ilegalno prisluškivanje oporbenih čelnika preko javne tvrtke BH Telecom koju također kontroliraju kadrovi SDA.

Stanković je pak kao čelnik Geodetske uprave RS izravno kršio zakone i odluke Ustavnog suda BiH koji je zabranio entitetima da raspolažu državnom imovinom sve dok se to pitanje ne uredi zakonom koji treba donijeti parlament BiH.

Osman Mehmedagić kao i tvrtka BH Telecom odbacili su optužbe SAD tvrdeći kako su oni sve radili po zakonima dok se Stanković i Gačanin nisu očitovali.

O'Brien je na to u četvrtak odgovorio tvrdnjom kako su SAD prikupile čvrste dokaze o njihovim protuzakonitim aktivnostima no ne kane ih objavljivati ali očekuju da se sada angažiraju tijela vlasti kao i građani BiH i pokažu što misle o takvim osobama.

"Odluke su donesene nakon povezanih istraga i mi koristimo sva sredstva i nećemo stati. Stranke i pojedinci ne mogu koristiti javne resurse za osobno bogaćenje", kazao je O'Brien.

Na vrhu popisa osoba kojima su SAD ranije uvele sankcije su sadašnji predsjednik RS Dodik kao i član njegove stranke Nikola Špirić koji je trenutačno predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH.

Pod sankcijama SAD je i Marinko Čavara kojega je HDZ BiH postavio za jednog od tri supredsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH a kažnjen je i sadašnji predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić iz SDA.