NAKON SASTANKA SA ŽELJKOM CVIJANOVIĆ

Milanović se s BiH prebacio na domaće teme: Kako da podržim kamarada od ovog što pijan razvaljuje ograde po Slavoniji?

16.03.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović na Pantovčaku

'Do sastanka je došlo temeljem razgovora prije nekoliko tjedana. Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili dobri u mom mandatu. Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, kao subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj BiH', rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je kazao da je u interesu naše zemlje, prava i pravde da se Dayton ne dira. 'Ako se Dayton bude dirao, iz toga može izaći samo zlo', dodao je.

Razgovarali su i o položaju Hrvata u BiH. 'Jednog ravnopravnog naroda, a ne manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju dobar status. Za Hrvate u BiH očekujemo da im status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman razgovarati sa svakim.' Milanović je rekao da kod Željke Cvijanović i njenog političkog kruga vidi 'veći kvantum zdravog razuma i dobre volje'. Cvijanović je rekla da je također opredijeljena za Dejtonski sporazum kao stalnu postavku.

  • +16
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na pitanje je li planiran razgovor s bošnjačkim članom Predsjedništva i očekuje li da će bez SDA-e biti moguća promjena izbornog zakona, Milanović je rekao da Željko Komšić nije predstavnik Hrvata i da oni trebaju imati svog predstavnika. Rekao je da je Denisu Bećireviću najavio posjet Cvijanović Hrvatskoj te da bi i on mogao doći u Zagreb.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Drugi formati ne dolaze u obzir. Predsjedništvo je simbolično, ono nema nikakve ovlasti', kazao je. Cvijanović je kazala da ne podržava i osuđuje svakoga tko poziva na rat, odgovarajući na pitanje novinarke da komentira to što Bakir Izetbegović podržava izjave reisa Kavazovića koji poziva na rat. Milanović je kazao da smo malo 'zavaljali' Dodika time što nismo dovršili cestu do mosta na Savi prema Republici Srpskoj, kao dio pogodbe kada se on založio pozivajući se na vitalni interes srpskog naroda u BiH da se ne dopusti blokada gradnje Pelješkog mosta. 'A nisu ga ni pozvali na otvaranje Pelješkog mosta', dodao je Milanović.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kazao je i da je ulazak BiH u NATO stvar izbora, samo ako to bude htjela većina građana. No ulazak BiH u Europsku uniju nema alternative, ustvrdio je Milanović. Odgovarajući na pitanje novinara komentirao je i izjavu glavnog ravnatelja SOA-e Daniela Markića, a koji je rekao da su odnosi u regiji popravljeni. Također je komentirao poziv Odbora da odgovori ministru obrane na prijedlog nasljednika gospodina Kindera.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'On je ravnatelj SOA-e. Za koordinaciju službi nadležni smo premijer i ja. U više navrata predlažem da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a premijer potpuno protuustavno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje je po Ustavu to dužan. Ne želim da mi bude svjedok na bar micvi ili prvoj pričesti. SOA je dužna pratiti i držati se striktno smjernica koje dobiva od demokratski izabranog vrha, to smo premijer i ja. A gospodin Plenković to arogantno i direktno otklanja kao mogućnost. To je kršenje Ustava i za to bi trebalo odgovarati', poručio je predsjednik.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Što se tiče poziva Odbora, kazao je da je tamo HDZ-ova većina i da ga se poziva da podrži nekog čovjeka kojeg uništavaju na ovaj način. 'Nikad ga neću prihvatiti jer ga se na silu nameće. Pozivaju me da podržim kamarada ovog koji pijan razvaljuje ograde i ubija ljude po Slavoniji. Kako on uopće zna o kome se radi? To je sve potpuno izokrenuto naglavce. Pozivaš me da dam potpis na ime o kojem se još nije ni govorilo', rekao je Milanović.

Dodao je da ovo što se dogodilo sa županom u Slavoniji ide do vrha. 'Da se u moje vrijeme župan iznapijao i porazbijao pola šora i avliju i da je to zataškivano godinu dana i da premijer s time nama nikakve veze, e to brate na nekom drugom molitvenom doručku pričaj. Tu je problem, koji zakon to poznaje. To je upropaštavanje države. Ljudi se plaše. Nije vrijeme', zaključio je predsjednik.