INFLACIJA POVJERENIKA

Tko su i koliko zarađuju šerifi koji preuzimaju posrnule gradove

Bionic
Reading

Nema proračuna, nema ni gradonačelnika. Stiže Vladin povjerenik! Riječ je o svojevrsnim upravno-financijskim šerifima koje Vlada šalje u odmetnute gradove i općine u kojima zbog sukoba na relaciji gradonačelnik - načelnik i vijećnik nije moguće izglasati proračun. Doznajemo koliko zarađuju i koje su im ovlasti

Dužnost je povjerenika, kakav stiže ovih dana i u Dubrovnik, osigurati to da jedinica lokalne samouprave normalno funkcionira: on stavlja svoj potpis na odluke, naloge i slično s obzirom na to da su padom proračuna šefovi u tim gradovima i općinama izgubili vlast. Povjerenik ne donosi odluke o investicijama i ostalim izdacima koji nisu neophodni za funkcioniranje.

'Dužnost povjerenika privremenog je karaktera te je temeljno vezana uz osiguravanje funkcioniranja jedinice lokalne samouprave u uvjetima u kojima je zapravo redovno funkcioniranje onemogućeno', objašnjavaju nam u Ministarstvu uprave.


Tko su uopće ti ljudi te tko ih imenuje? Iz imena je jasno da ih imenuje Vlada, no Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi ne propisuje uvjete za imenovanje povjerenika. 'Imenovanje pojedine osobe za povjerenika isključivo je stvar odluke Vlade Republike Hrvatske', kažu za tportal u Ministarstvu uprave.

Koliko povjerenici zarađuju?

Praksa je ta da izabrane budu osobe koje su zaposlenici Ureda državne uprave, a većina ih posao povjerenika obavlja bez zasnivanja radnog odnosa. Dobivaju naknadu za rad čija visina ovisi o veličini jedinice lokalne samouprave koju je povjerenik preuzeo.

Ako posao povjerenika obavljaju profesionalno i stupaju u radni odnos, plaća im se računa na sljedeći način: osnovica za obračun plaće državnih službenika i namještenika koja iznosi 5.211,02 kuna bruto množi se s koeficijentom koji ovisi o veličini jedinice lokalne samouprave. Taj je koeficijent za županije i Grad Zagreb najviši i iznosi 3,5, za grad preko sto tisuća stanovnika je tri, a najmanji je koeficijent za vođenje grada i općine do tri tisuće stanovnika i iznosi 1,7.

To znači da bi povjerenik za Grad Zagreb mogao dobiti plaću od nešto više od 18 tisuća kuna bruto. Povjerenik koji će preuzeti upravljanje Dubrovnikom do proljetnih lokalnih izbora imat će koeficijent 2,7 s obzirom na to da Dubrovnik ima nešto više od 40 tisuća stanovnika te će mu plaća biti 14 tisuća kuna bruto.

No ako povjerenik dužnost obnaša bez stupanja u radni odnos, dobiva tek 30 posto od tog iznosa. Novac kojim se plaćaju povjerenici dolazi iz kase općina i gradova kojima su na čelu.

Smije li povjerenik dijeliti otkaze?

Ipak, pitanje je smije li povjerenik uvoditi reda, dijeliti otkaze i slično. Iz odgovora Ministarstva uprave može se zaključiti da zaposlenici mogu biti mirni. 'Mjerodavnim zakonima nije utvrđena ovlast povjerenika Vlade Republike Hrvatske, kako je to u upitu navedeno, 'za dijeljenje otkaza u lokalnoj jedinici', kažu nam u Ministarstvu.

No mogu stati na kraj nekim popularnim mjerama gradonačelnika koje možda nisu održive. Tako je na primjer Vladin povjerenik za Slavonski Brod 2013. odbio prijedlog o smanjenju komunalnog doprinosa koji je ranije predložio slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

A da u Hrvatskoj nije rijetka pojava da gradonačelnicima i načelnicima ne prođe proračun, dokazuje činjenica da na početku 2017. povjerenika čekaju i Daruvar, Varaždin, Sinj, Velika Kopanica, Milna i Varaždinske Toplice.