OBLJETNICA GENOCIDA

Tko se sve poklonio žrtvama Srebrenice?

Bionic
Reading

Deseci tisuća ljudi stigli su u danas Srebrenicu kako bi tamo sudjelovali u obilježavaju 21. obljetnice genocida što su ga nad Bošnjacima počinile vojska i policija bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća muškaraca, dječaka i žena. Komemoracija za ubijene u najgorem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata održava se u Potočarima pokraj Srebrenice. U sklopu komemoracije pokopano je 127 Bošnjaka ubijenih 1995., a identificiranih u proteklih godinu dana nakon ekshumacije iz neke od masovnih grobnica

Na komemoraciji su bili predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agiuste sudac Theodor Meron, predsjednik Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove UN-a, koji je izrazio uvjerenje da je Haški sud pridonio tome da u konačnici pobijedi pravda, a ne sila.

Presudama poput one generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću, osuđenom za genocid u Srebrenici, kazao je Meron, čuva se kolektivno sjećanje na zločine i njihove žrtve. 'Važno je da buduće generacije nauče lekciju prošlosti i nikada je ne ponove', rekao je Meron.

'Ako Bosna nije mirna ni Turska nije mirna'

Izetbegović je najavio je da će odlučnije nego prije tražiti zadovoljenje pravde za svakog ubijenog Srebreničanina, dodajući da bez pravde nema pomirenja ni preduvjeta za praštanje i pomirenje.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da u njegovoj zemlji duboko suosjećaju s obiteljima žrtava srebreničke tragedije i žele učiniti sve da se BiH i Balkan nakon ratnih stradanja trajno stabiliziraju. 'Ako Bosna nije mirna ni Turska nije mirna', kazao je Cavusoglu poručivši da bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Europe.

Jovanović: Nije dovoljno reći da se u Srebrenici dogodio genocid

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nije sudjelovao na komemoraciji, ali ondje je bio Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije. Jovanović je za BH radio izjavio da srbijanska vlada mora korigirati politiku prema BiH i Srebrenici.

'Srebrenica i dalje traži svoj mir. No ne može ga naći sama, jer nije stvorila sama nemir. Dok se ne osudi zločinačka politika, zločinci, dok se ne napravi razlika između normalnog i pristojnog svijeta, mi nećemo imati normalan život. Nije dovoljno reći da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je to prvi korak. Moramo naučiti ponovno živjeti zajedno. Ne postoji potreba u politici, ali postoji potreba među ljudima. Nije lako reći u srpskoj skupštini da se dogodio genocid, ali jest, to se dogodilo. To je jedna velika sramota i odraz kukavičluka, to je izraz nemoći', istaknuo je Jovanović, prenosi Radio Sarajevo.

Na komemoraciji je istaknuto da nitko tko negira ili dovodi u pitanje karakter zločina u Srebrenici nije dobrodošao. Nakon prošlogodišnjeg napada u Srebrenici na Aleksandra Vučića, odlučeno je da u memorijalnom centru neće biti političkih govora. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je Bakir Izetbegović odbio njegov prijedlog da zajedno odu na stratišta i Srba i Bošnjaka i tako pokažu sućut u bolu s obiteljima svih žrtava.

Na komemoraciji kao i tijekom niza ranijih godina među gostima je bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić


Jovanović smatra da je Vučić samo napravio dodatni problem kada je 2015. došao u Srebrenicu na komemoraciju izbjegavši priznati da je tu počinjen genocid. Lider LDP-a Srbije kritizirao je i ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji odbija doći u Srebrenicu i odati počast žrtvama.

Sam Dodik je tijekom dana ponovio kako ostaje na dosadašnjim stajalištima ponovo dovodeći u pitanje i utvrđeni broj ubijenih Bošnjaka.

'Ja vam kažem da nećemo priznati genocid. Genocid se nije ni dogodio. Počelo se s lažnom pričom o 8700 stradalih, Haški tribunal smanjio je na 5000, a sada se barata s 4000. Mi ne znamo što je istina', izjavio je Dodik novinarima u Banja Luci očevidno ignorirajući sadržaj niza presuda ICTY-a. Predložio je da se ustanovi novo međunarodno povjerenstvo koje bi sve to ispitalo.

Napao je i članice udruge 'Majke Srebrenice' kazavši kako se ne zna kada one plaču za članovima svojih obitelji, a kada 'puštaju političke suze'. Dodiku je zasmetalo i to što je Vijeće ministara BiH proglasilo 11. srpnja danom žalosti jer, po njegovu sudu, državna vlast za to nije nadležna.

Za zločine u Srebrenici dosad je osuđeno 38 osoba

Najmlađa žrtva koja će biti pokopana 11. srpnja dječak je Avdija Memić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek četrnaest godina. Uz njega će biti pokopano još jedanaest dječaka koji su 1995. bili mlađi od 18 godina, a najstarija žrtva koja će biti pokopana tada je imala 77 godina. Posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, koji su identificirani u proteklih godinu dana, prevezeni su u subotu u Srebrenicu iz mrtvačnice u Visokom.

Do sada su identificirane i pokopane 6.532 žrtve srebreničkog genocida uključujući tu 432 malodobne osobe i 21 ženu ili djevojku. Ubijenih na srebreničkom području je 8.372, ali postoji bojazan da to nije konačna brojka. Za zločine u Srebrenici dosad je osuđeno 38 osoba od čega su njih 24 osuđene pred Sudom BiH.

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović


Odgovornost za genocid u Srebrenici dio je prvostupanjske presude od 40 godina zatvora izrečene bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za taj zločin na doživotni zatvor osudio je Zdravka Tolimira, Ljubišu Bearu i Vujadina Popovića, bivše visoke časnike i bliske suradnike Ratka Mladića