GLASAJTE I VI!

Tko od svjetskih faca podržava Ciprasov referendum, a tko je protiv

30.06.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Najavljeni grčki referendum o tome treba li Sirizina vlada u Ateni prihvatiti prijedlog EU-a i MMF-a o novom paketu mjera prema Grčkoj, podijelio je svjetsku javnost. Donosimo pregled onih koji su se dosad izrazili kako bi trebalo glasati odnosno kako će glasati, što je proizvelo neke prilično neočekivane saveznike iako ne uvijek s istim motivima

'Treba li prihvatiti plan Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji je predstavljen Eurogrupi 25. lipnja i koji se sastoji od dva dijela, koji zajedno čine jedinstven prijedlog? Prvi dokument zove se 'Reforms for the completion of the Current Program and Beyond', a drugi 'Preliminary Debt sustainability Analysis'.'

Tako glasi ne baš potpuno razumljivo pitanje koje je vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odlučila postaviti svojim građanima koji će s DA ili NE moći glasati u nedjelju, 5. lipnja. U međuvremenu je ponuda o kojoj bi Grci trebali glasati na referendumu povučena te se on pretvorio u glasanje o, kako se čini, ostanku Grčke u eurozoni ili pak u taktički potez premijera Ciprasa kojim bi, ako većina bude glasala NE (OXI (ne) je i prva opcija na glasačkom listiću, dok je NAI (da) druga!) imao snažniju pregovaračku poziciju s tzv. Trojkom, sada tzv. Institucijama.

U svakom slučaju, grčki referendum tema je svjetskih razmjera te su u međuvremenu mnogi zauzeli strane pa donosimo pregled onih koji smatraju da Grci trebaju glasati NE, odnosno, DA.

NE - OXI

Među prvima se oglasio dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman i savjetovao Grcima da odbiju prijedloge Institucija. Pridružio mu se i kolega ekonomist i također nobelovac Joseph Stiglitz, kao i poznati britanski ekonomist Phillipe Legrain, nekoć savjetnik Europske komisije i veliki zagovaratelj Europske unije. Ciprasova Siriza također poziva da se glasa protiv, a svi argumentiraju da politika prema Grčkoj izdaje europske ideale. No oni koji pozivaju Grke da glasaju 'OXI' su i francuska antieuropska političarka Marine Le Pen koja je izjavila da je to referendum na kojem se odlučuje 'između demokracije i totalitarizma Trojke', kao i britanski euroskeptik Nigel Farage koji podržava grčko odbijanje prijedloga Institucija po logici 'što gore, to bolje'.

DA – NAI

Solunski patrijarh Antimos pozvao je da se glasa za, a isti stav su izrazili i čelnici europskih institucija: predsjednik EK Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Oglasio se i kineski premijer Li Keqiang, koji želi da Grčka ostane u eurozoni, te je ponudio i investicije u EU. I američki predsjednik Barack Obama smatra da Grci trebaju glasati DA, a i ta strana ima svojeg nobelovca, i to Grka Kristofera Pasaridesa, koji smatra da je Sirizina vlada kriva za raspad pregovora s kreditorima.

Nema sumnje da će se u sljedećim danima još mnogi izjasniti po tom pitanju, no zanimljivo je kako je grčki referendum na istoj strani, bila ona da ili ne, spojio mnoge za koje se smatralo da se nikad oko ničega neće slagati, iako naravno svatko ima svoje specifične razloge i motive.