ŠVERC ORUŽJA

Zaplijenjene srpske rakete u riječkoj luci

13.09.2013 u 08:07

Bionic
Reading

Početkom ovog tjedna carinicima u riječkoj luci učinila se sumnjivom deklaracija na jednom od stotina kontejnera koje su dovozili tegljači. Deklaracije su im se činile poznatima, pa su utvrdili da su neki istovrsni kontejneri istog isporučitelja već ukrcani i otplovili, procjenjuje se da ih je bilo od četiri do 10, a najavljen je dolazak još njih. Otvorili su kontejner i odmah uočili da sadržaj nema nikakve veze s deklariranim: uvidjeli su, naime, da je riječ o – raketama, otkriva Večernji list

Nezgodno za Beograd

Pokaže li se točnom informacija da zaplijenjene rakete namijenjene Sudanu stižu u organizaciji Slobodana Tešića, a s adresom pošiljatelja iz Srbije, to bi moglo značiti da je Tešić opet aktivirao svoje političko-poslovne veze i opet radi s teritorija Srbije. Budući da se spominje i kao financijer stranke aktualnog srbijanskog predsjednika i premijera, to bi bila vrlo nezgodna vijest za službeni Beograd. I isti takav posao za novog ministra obrane Srbije Nebojšu Rodića, koji je, kao osoba od Nikolićeva i Vučićeva povjerenja, u ministarstvo stigao iz BIA-e. Naše obavještajne procjene kažu da bi Tešić bez znanja barem dijela državnog sustava Srbije teško uspio prebaciti kontejnere iz Srbije do Rijeke.

Pozvali su mjerodavne vojne stručnjake i oni su brzo utvrdili da je riječ o raketama za višecijevne raketne bacače kalibra 122 mm. Potom su pronašli i protuavionske rakete zrak-zrak u dijelovima, ali bez bojevih glava, koje su, pokazala je daljnja analiza, bile otišle u nekoj od prethodnih pošiljki. Uzbunjene su obavještajne službe, zazvonilo je i u MORH-u jer riječ je o neprijavljenoj, dakle ilegalnoj trgovini oružjem. Kontejneri s nedeklariranim oružjem stigli su iz Srbije s prijavljenim odredištem – Sudanom, navodi Večernjak

Nakon što su hrvatski carinici otkrili nelegalno oružje i počeli se pitati kako je moguće da je Srbija 'pustila' kontejnere s ilegalnim oružjem preko svoje granice, uslijedila je i dojava iz carinske službe Srbije o sumnjivim kontejnerima. Ispostavilo se da je teret vezan uz jedno poznato ime – Slobodana Tešića. On je, naime, jedan od najvećih, kažu i najveći privatni trgovac oružjem u regiji. Posjeduje nekoliko legalnih tvrtki za promet oružjem i raznim streljivom, no, tvrdi se u napisima medija iz Srbije i BiH, i nekoliko koje se bave ilegalnom trgovinom oružjem.

Tešić je navodno specijalist za trgovanje oružjem s režimima i zemljama pod međunarodnim embargom uvoza oružja. Mediji iznose da se Tešića u depešama koje su objavljene na WikiLeaksu označava kao švercera koji prodaje oružje državama gdje vladaju 'teroristički' režimi. Oružje je tako prodavao Liberiji, Jemenu, Libiji. Njegovo se ime pročulo prije više od deset godina, kada je uspio ilegalno izvesti automatske puške (spominje se 50.000 komada) u Liberiju. Tada je to značilo izravno kršenje sankcija UN-a pa je bio dospio i na UN-ovu 'crnu listu'.