ISPLATE BEZ DOKAZA

DOKUMENT: Tko je spiskao u Milanovićevoj vladi 307.785 kuna na putovanja?

  • Autor: A. Ž. / HRT
  • Zadnja izmjena 04.02.2017 21:33
  • Objavljeno 04.02.2017 u 19:23
Tomislav Saucha i Zoran Milanović

Tomislav Saucha i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Državna revizija u uredu bivšeg premijera i bivšega šefa SDP-a Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, naime, prema nalazu za 2015. godinu iz ureda premijera trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307. 785 kuna za inozemne dnevnice. Goldstein i Budak tvrde da ni lipe nisu primili, a Milanovićev tadašnji predstojnik Tomislav Saucha sve kani prijaviti DORH-u

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem njih 160. Ispada da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine. Zanimljivo je da su sva putovanja trajala između devet i 12 dana, primjećuje HRT u dokumentu Državne revizije. 

Dokument: "12904 Državna revizija Vlada RH"

Revizija spominje posebnog savjetnika za kulturu, a tada je to bio Slavko Goldstein. Danas u čudu čita nalaz državne revizije i podsjeća da je radio volonterski, a izvan Hrvatske nije ni putovao. 'Niti 2015. niti bilo koje druge godine, a bio sam četiri godine savjetnik, nikad nisam putovao u inozemstvo. Nikad nisam dobio dnevnice nikakove niti za inozemstvo niti za zemlju', kaže Goldstein. 

I posebni savjetnik za znanost Neven Budak tvrdi isto. Putovao je u inozemstvo samo jednom, ali 2014. i za svoj rad, kaže - nije uzeo ni lipe. 'To je vrlo jednostavno ustanoviti. Tko god treba, može dobiti uvid u moj tekući i žiro račun', dodaje Budak. 

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. 'Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu', kazao je Saucha. 

U ponedjeljak će, najavljuje, sve prijaviti DORH-u. Smatra da će krivca lako pronaći jer se novac mogao izdati na ruke, ali onaj tko ga je preuzeo - morao je potpisati priznanicu. Inzistirat će na tome da se i njegov potpis grafološki vještači jer želi sačuvati čist obraz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!