KONZULTACIJE TRAJU

Sabor će popuniti samo dva mjesta na Ustavnom sudu?

05.07.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Sabor bi, izgledno je, do početka ljetne stanke mogao izabrati samo dva ustavna suca, a ne tri, koliko će se mjesta isprazniti na Ustavnom sudu. U igri su, doznajemo, Goran Selanec kao SDP-ov kandidat i aktualni predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kao kandidat vladajuće većine

Saborski Odbor za Ustav krenuo je s konzultacijama koje će kandidate za ustavne suce predložiti Saboru na izglasavanje, no dogovora zasad još nema.

SDP je danas jasno poručio kako će njihov kandidat za ustavnog suca biti Goran Selanec, aktualni zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

HDZ, s druge strane, želi da se na druga dva mjesta izaberu aktualni predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i aktualni ustavni sudac Antun Palarić, kojem mandat ističe sredinom srpnja.

Međutim, kako je propisano da se ustavni suci izabiru dvotrećinskom većinom, HDZ za taj izbor treba i glasove SDP-a, no u glavnoj oporbenoj stranci spremni su pristati samo na jednog od dva HDZ-ova željena kandidata.

Više šanse pritom ima Šeparović, kojeg bi HDZ i dalje volio vidjeti na čelu Ustavnog suda. Žele li ostvariti tu svoju namjeru, HDZ će morat inzistirati na izboru prije ljetne stanke jer je Šeparoviću istekao mandat još u travnju, no prema Ustavu iznimno se može produljiti još šest mjeseci.

Stoga su u SDP-u ideje o kompromisnom rješenju da se sada izaberu samo dva ustavna suca, a treći ili od preostalih kandidata ili tek najesen. Iako su u toj stranci predložili da treći sudac dođe iz redova manjina, manjinski zastupnici svog kandidata nisu predložili.

Izostanak jednog ustavnog suca, smatraju u SDP-u, neće narušiti rad Ustavnog suda. Treba imati na umu, tumače nam neki u SDP-u, da je nedavno izabrani ustavni sudac Rajko Mlinarić, izabran na prijedlog HNS-a, koji je sada dio vladajuće većine.

U HDZ-u zasad nema odgovora na SDP-ov prijedlog, a sve bi moglo biti jasnije sutra ujutro kada se nastavljaju konzultacije.