KONZULTACIJE SE NASTAVLJAJU

Sve bliži dogovor: HDZ i SDP biraju dva ustavna suca

06.07.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Nakon drugog kruga konzultacija, po svemu sudeći, sve je bliži dogovor između HDZ-a i SDP-a oko izbora ustavnih sudaca. Sabor će, gotovo je izvjesno, prije ljetne stanke izabrati dva ustavna suca, dok će se izbor trećeg ostaviti za jesen

SDP i HDZ sve su bliže dogovoru da se u Ustavni sud izaberu Goran Selanec i Miroslav Šeparović. Konzultacije koje su se vodile danas, nastavljaju se i sljedeći tjedan, a glasovanje o novim izbornim sucima trebalo bi se održati sljedeći petak, posljednji dan zasjedanja Sabora prije ljetne stanke.

'Pregovori idu tako da smo 66,6 posto dogovorili. To znači da je izvjesno da postoji dovoljna podrška za dvoje kandidata i ako se ne dogovorimo oko trećeg kandidata, da ćemo izabrati u ovoj fazi dvoje kandidata', kazao je nakon nove runde konzultacija predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Arsen Bauk.

Ako se pita HDZ, službeno kažu da bi voljeli vidjeti da se izaberu suci na sva tri upražnjena mjesta. 'Mi preferiramo izbor tri suca i želimo da bude svih 13 sudaca i na tom tragu radimo, ali postoji i mogućnost da izaberemo i manji broj sudaca. Konzultacije se nastavljaju do utorka, ali vrlo smo blizu dogovora, on nije usuglašen do kraja', poručuje pak predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić.

Podsjetimo, Miroslav Šeparović je aktualni predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao još u travnju, no sukladno Ustavu može još najviše šest mjeseci sjediti u Ustavnom sudu. Na izboru Šeparovića, neslužbeno se doznaje, inzistirao je HDZ, koji bi volio da on ostane predsjednik suda.

S druge strane, SDP je javno rekao da je Goran Selanec kandidat kojeg bi oni voljeli vidjeti u Ustavnom sudu.

S obzirom da je izbor ustavnih sudaca potrebna dvotrećinska većina, nužan je kompromis dvije stranke s najvećim brojem zastupnika.  SDP-ov predsjednik Davor Bernardić već je javno rekao da ne bi voljeli da se u Ustavni sud ponovno izaberu oni koji sudjelovali u presudi tog suda u slučaju Sanader. Međutim, SDP je spreman podržati Šeparovića, ako će to znači da će dobiti podršku HDZ-a za svog kandidata.

'Bitno nam je tko je HDZ-ov kandidat u onoj mjeri koliko je njima bitno tko je naš kandidat. Jasno je da je kandidat kojeg su oni predložili prošao kriterij da nećemo biti protiv njega i time ugroziti izbor preostalih sudaca', kazao je Bauk.