DIPLOMATSKE ROTACIJE

Tko će biti ambasador u Vatikanu?

24.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Krajem protekle godine napravljen prijedlog rotacija za desetak veleposlanstava i sedam generalnih konzulata, a ta tema našla se u centru zanimanja javnosti jer će prvi puta o njima uz premijerku Jadranku Kosor odlučivati i novi predsjednik Ivo Josipović

Budući da je vanjska politika jedna od glavni ovlasti koje ima hrvatski predsjednik, imenovanje veleposlanika na otvorena mjesta bit će prvi test kohabitacije između Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Od deset veleposlanstva koja su spremna za promjene, svakako je najzanimljivije ono u pri Svetoj Stolici u Vatikanu. Atraktivna su i mjesta u Beču, Buesnos Airesu, Bukureštu, ali i Haagu, odakle je upravo na mjesto savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Republike došao Josip Paro.

Josipović je prvog radnog dana nakon stupanja na dužnost predsjednika države rekao da će mu osnovni kriterij pri biranju veleposlanika biti stručnost i moralnost kandidata. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun naglasio je da je osnova za slanje novih diplomata u svijet dogovor između Banskih dvora i Pantovčaka.
'Do konačnog dogovora sukreatora vanjske politike oko imenovanja novih veleposlanika i generalnih konzula nismo u mogućnosti izlaziti u javnost s imenima pojedinih kandidata', rekao je Mario Dragun

To je iznimno važno jer se u javnosti spekuliralo da će se Hrvoja Vojkovića, nakon smjene s čelnog mjesta u upravi Croatia osiguranja, uhljebiti na veleposlaničkoj dužnosti u Maroku. Takva pojava dosad nije bila rijetkost, a neki veleposlanici su skandalima po svijetu samo dokazivali potpunu promašenost takve politike.

Bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Tonino Picula smatra da je ministarstvu vanjskih poslova potrebna potpuna reorganizacija, i organizacijska i kadrovska, prvenstveno zbog novca.