Tiramisu Zia Line sa svježim Zagrebačkim sirom

Tiramisu Zia Line sa svježim Zagrebačkim sirom

08.06.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Tiramisu Zia Line sa svježim Zagrebačkim sirom

I opet jedan recept iz bakine kuharice! S time da originalno pripada Zia Lini.
Zia (teta) Lina i Zio (stric) Ettore bili su prijatelji moje bake i djeda, ali i mame i tate.
Bračni par Talijana iz Rima. Potpuno otkačeni ljudi! Upoznala sam ih jedno ljeto na Rabu, kad su nam došli u posjetu. Lina je tada imala 69, Ettore 78, a ja 8 godina!

Lina je nosila bikini, imala skroz kratku poblajhanu kosu i, gledano s leđa, djelovala je poput tridesetogodišnjakinje! Super fit, vitalna i lijepa žena.

Ettore je također imao skroz kratku, u crvenkastosmeđe obojanu kosu, nosio je tirkizne slip kupaće gaćice i ljubičaste sunčane naočale. Sigurna sam da će Jovanotti izgledati poput Ettorea kad ostari! Žao mi je što ne mogu pronaći koju fotografiju tog ljeta kako biste se uvjerili u njihovu živopisnost!

Ljetne bi večeri, na istoj onoj terasi iz prethodnog posta, provodili s mojim roditeljima gušeći se od smijeha! Lina i Ettore su uglavnom zabavljali moje roditelje svojim malim performansima koje su koristili kako bi dočarali neku situaciju iz zajedničkog života. Probudio bi me njihov gromoglasan smijeh pa bih izašla iz kreveta, prišuljala se do vrata od terase i iz mraka promatrala što rade. Jednom su se pretvarali da su bračni par čimpanzi koji si međusobno trijebe buhe!?!

Jako sam voljela Linu i Ettorea. I njihovu hranu! Lina bi Ettoreu svaki dan u podne za užinu pripremala špagete sa šalšom. To je bio njihov dugogodišnji ritual.
Ettore je jednostavno morao pojesti tanjur te pašte inače bi postao nervozan i zajedljiv. Tiramisu sa svježim sirom, jogurtom i vanilijom složila bi mu kao desert odnosno ljetnu zamjenu za pravi tiramisu.

Ljeti je nezgodno jesti kolače sa sirovim jajima zbog salmonele, pa je kombinacija svježeg sira i jogurta više nego dostojna zamjena.

Modificirani tiramisu potrebno je samo dobro ohladiti prije posluživanja i možete ga jesti do iznemoglosti što zbog ukusnosti što zbog niskokaloričnosti!

Alora, provare per credere! First try, then trust ilitiga Prvo probajte da biste se  uvjerili ;)!

za 8 osoba

500 g svježeg Zagrebačkog sira
250 g jogurta
80 g šećera
6 žlica smrvljenih, preprženih lješnjaka
2 žlice ekstrakta od vanilije
200 ml hladne, jake kave
1/2 žličice cimeta u prahu
24 g piškota
kako u prahu za posipanje
limunova korica za osvježenje

Pomiješajte svježi sir, jogurt, šećer, lješnjake i ekstrakt vanilije u velikoj zdjeli.
Dodajte malo limunove korice.
U drugu zdjelu ulijte hladnu kavu (koju ste prethodno skuhali u kafetijeri) i dodajte cimet u prahu.

Umačite piškote u kavu s cimetom i potom slažite direktno u zdjelice u kojima mislite poslužiti tiramisu ili u jednu, veću zdjelu.
Kad ste složili prvi red piškota prelijte ih mješavinom od svježeg Zagrebačkog sira.
Ponovite postupak s ostatkom sastojaka.

Kad ste završili posudu (ili manje zdjelice) prekrijte folijom i stavite u frižider na
15 minuta.

Kad odlučite poslužiti ovaj osvježavajući i bezopasni tiramisu (dolazi ljeto pa se svježa jaja u kolačima izbjegavaju!) - posipajte ga kakaom i - poslužite!


Sastojci potrebni za tiramisu; piškote, prženi lješnjaci, Zagrebački svježi sir, vanilija, jogurt, espresso, kakao


Sir pomiješati s jogurtom, dodati vanilin šećer i esenciju vanilije, pripremiti pržene lješnjake, kavu s cimetom i piškote


Dodati koricu limuna u smjesu sa sirom, a možda i uliti kap Amaretta u smjesu s kavom i cimetom ;)

Foto: Jelena Iva Nikolić

Umiješati pržene lješnjake u smjesu sa sirom i jogurtom i pripremiti za skladištenje u frižider na 15 minuta. Kakao je samo za ukras u ovoj fazi!


Smjesu, po vađenju iz frižidera, posuti kakaom, zagrabiti i ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... razdijeliti na manje porcije!  Buon Appetito!