stiže semafor koalicija?

Težak poraz CDU-a izazvao strah od mogućeg debakla na skorim njemačkim izborima

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2021 13:23
  • Objavljeno 15.03.2021 u 13:19
Armin Laschet i Paul Ziemiak

Armin Laschet i Paul Ziemiak

Izvor: EPA / Autor: Christian Marquardt / POOL

Dan nakon izbora u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka i velikih gubitaka u Njemačkoj vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), u ponedjeljak je započela rasprava o mogućim posljedicama ovih izbora i na saveznoj razini, na izborima za Bundestag u rujnu.

'Sad je svakome jasno da se moramo boriti za svaki glas', rekao je glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak u ponedjeljak. On je međutim gubitke u Baden-Wuerttembergu i Porajnju-Falačka povezao s popularnošću aktualnih i budućih premijera Winfrieda Kretschmanna (Zeleni) i Malu Dreyer (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

'Mislim da jučerašnji rezultat ne možemo samo tako prenijeti i na saveznu razinu', rekao je Ziemiak.

Stranka kancelarke Angele Merkel ostvarila je najgori rezultat do sada na izborima u ove dvije pokrajine, a ti rezultati otvaraju pitanja o šansama konzervativaca na općim izborima 26. rujna, kada će Nijemci birati i nasljednika svoje dugogodišnje čelnice, koja odlazi u političku mirovinu.

Poraz na izborima općenito se pripisuje rastućem nezadovoljstvu javnosti zbog spore kampanje cijepljenja, odgađanju početka brzog masovnog cijepljenja i većem broju zaraza unatoč strogim mjerama zatvaranja. Uoči izbora vladajuće CDU/CSU suočile su se i s aferama koje su razotkrile da su trojica zastupnika u Bundestagu ostvarili velike profite na nabavki zaštitnih maski na početku pandemije, zbog čega su svi morali dati ostavke.

Otvoreno pitanje kancelarskog kandidata demokršćana

Gubitak CDU-a u dvije savezne pokrajine je iznova pokrenuo i pitanje kancelarskog kandidata Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima u rujnu. Prema procjenama promatrača, gubitak CDU-a je ojačao izgleda kandidata sestrinske, Kršćansko-socijalne unije na čelu s bavarskim premijerom Markusom Soederom da preuzme kandidaturu od čelnika CDU-a Armina Lascheta. Soeder je u ponedjeljak odbacio špekulacije o brzoj odluci o kancelarskom kandidatu Unije.

'Armin Laschet i ja ćemo u za to prikladno vrijeme razgovarati i donijeti odluku. Sada je važno da Unija pokaže jedinstvo', rekao je Soeder u Muenchenu. On je za gubitke demokršćana na jučerašnjim izborima optužio greške u menadžmentu oko ublažavanja koronakrize, posebice kašnjenja isplate pomoći poduzetnicima te problema s cijepljenjem i testovima. 'Utoliko je važnije da u kratko vrijeme popravimo krizni menadžment', rekao je Soeder.

U nekima od prvih komentara nakon izbora navodi se da bi novi čelnik CDU-a Laschet morao 'izići iz Merkeline sjene' i odrediti smjer djelovanja stranke.

Iz vrha Unije CDU/CSU poručeno je da se ostaje pri tome da se kancelarski kandidat odredi u razdoblju između Uskrsa i blagdana Duhova, u drugoj polovici svibnja.

SPD razmišlja o saveznoj vladi bez demokršćana

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja je u Porajnju-Falačkoj pretrpjela gubitke ali je i dalje najjača stranka, smatra da se koalicija između Socijaldemokrata, zelenih i liberala, koja najvjerojatnije ostaje na vlasti u ovoj pokrajini i daljnjih pet godina, mogla poslužiti i kao model na saveznoj razini nakon izbora u rujnu.

'Ja mislim da je semafor koalicija mogućnost i za saveznu razinu', rekao je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil za javni servis Phoenix, pritom misleći na koaliciju socijaldemokrata, zelenih i liberala, čije stranačke boje čine boje semafora. Drugi čovjek SPD-a, koji trenutno na saveznoj razini tvori koaliciju s demokršćanima, također je otvoren i za koaliciju lijeve opcije između socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevice.

'Na saveznoj razini trostruke koalicije, kako semaforska tako i crveno-crveno-zelena, nisu u sferi nemogućeg', rekao je potpredsjednik stranke Kevin Kuehnert. Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner skeptičan je prema mogućnosti tzv. semafor-koalicije na saveznoj razini.

'Pri sastavljanju koalicije su prije svega važni sadržaji', rekao je Lindner. Njegova stranka je 2017. zbog neslaganja sa Zelenima odustala od koalicije s demokršćanima i zelenima na saveznoj razini. Stranka Zeleni, koja je iz jučerašnjih izbora izišla osnaženo i trenutno se u ispitivanjima javnog mnijenja nalazi na drugom mjestu, signalizirala je da je spremna na preuzimanje odgovornosti i na saveznoj razini. Promatrači smatraju da bi Zeleni na saveznoj razini, kao i u Baden-Wuerttembergu, morali unijeti više pragmatizma u svoj program kako bi se obratili i širem sloju birača.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!