BOSANAC NA MJESECU?

Tesla lansira burek u svemir

17.06.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Bosansko-međunarodni robot po imenu Tesla do kraja 2011. godine hodat će po Mjesecu i u svemir lansirati burek, siguran je Nebojša Stanojević

ZAGREB - Ovaj četrdesetogodišnji Tuzlak oformio je naime međunarodni tim stručnjaka pod nazivom »Synergy Moon«, te se prijavio za Google Lunar X Prize. Kao što joj samo ime kaže, ovu nagradu tešku 30 milijuna dolara sponzorira Google, a dodjeljuje se prvom privatno izrađenom i financiranom robotu, koji se do kraja 2012. spusti na Mjesec, piše Novi list.

'Od osamnaest timova u konkurenciji, naš ima najstručnije ljude. Uključeno je stotinjak ljudi iz dvadeset i četiri zemlje – tu je niz doktora znanosti iz Indije, Irske, Amerike, Srbije, više arapskih zemalja, a uz ostale priključio nam se i avanturist Ivan Brgić iz Pule', kaže Stanojević.

Osebujnom bivšem filmskom montažeru ovo nije prvi neobičan projekt, kako kaže, od rođenja se volio baviti čudnim stvarima. Prije nekoliko godina pokrenuo je prvu bosansku brodsku ekspediciju oko svijeta.

'Poznajem jako puno ljudi, i čim sam čuo za nagradu odmah sam nazvao nekoliko poznanika i nagovorio ih da krenemo s projektom. Uvjeravam vas da ćemo mi pobijediti, a inače, bili bismo sretni da budemo i zadnji tim koji uspije, pa nije mala stvar poslati robota na Mjesec', nastavlja Stanojević.

S obzirom na to da u projektu sudjeluju brojni sponzori, te jedan saudijski naftaš, novca neće nedostajati. A da bi čitava stvar imala bosanski 'potpis', Tesla će u svemir lansirati posebno pripremljen – burek.