pritisak na beograd

Teška vremena za Vučića: Srbiji prijeti suspenzija bezviznog režima s Europskom unijom

14.10.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Vizna politika Srbije, koja pridonosi migrantskom pritisku na vanjske granice EU-a predmet je oštrih kritika ministara unutarnjih poslova država članica koji su se u petak okupili u Luxembourgu.

“Jedno od gorućih pitanja koje imamo na dnevnom redu je Srbija, čija je vizna politika loša”, izjavila je prije početka sastanka njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Srbija, čiji građani mogu u EU bez viza, našla se na udaru jer ima bezvizni režim sa zemljama koje ne priznaju Kosovo poput Burundija, Indije, Kube, Tunisa. Iz tih zemalja bilježi se veliko povećanje dolazaka migranata koji onda iz Srbije nastavljaju prema EU-u.

“Nadam se da će Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana surađivati s nama i uskladiti svoju viznu politiku s EU-om”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Povjerenica Johansson je rekla da čak nije isključeno ni ukidanje beziviznog režima sa Srbijom. “To je nešto što ne mogu isključiti”, rekla je.

 U prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima Frontexa, zabilježeno je više od 106 tisuća nelegalnih ulazaka u EU-u kroz zapadnobalkansku rutu, što je za 170 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 Tu rutu najčešće koriste sirijski i afganistanski migranti, a Komisija ističe veliko povećenja dolazaka državljana iz Kube, Indije i Burundija.

Ove godine je zabilježeno 259 nelegalnih ulazaka državljana Burundija, a prošle godine nije bilo nijednog slučaja. Iz Kube ih je ušlo 339 u odnosu na 36 prošle godine, iz Indije 4469, a prošle godine 557, iz Tunisa 6777, prošle godine 842.