BULJ PROZIVA, ATLANTIC ODGOVARA

Tedeschi zbog Meteor Papera završio u DORH-u, sud utvrdio da nije kriv

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 07.01.2016 09:09
  • Objavljeno 07.01.2016 u 07:00
Emil Tedeschi i Miro Bulj

Emil Tedeschi i Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta ponovno je prozvao obitelj Tedeschi za ratno profiterstvo i od DORH-a zatražio da mu odgovore na njegove četiri kaznene prijave. Iz Atlantic grupe u vlasništvu Emila Tedeschija navode da je sudski proces okončan i da su s njim sve sumnje otklonjene. Dodaju da Bulj zlonamjernim plasiranjem neistina pokušava sakupiti političke poene

'Podnio sam četiri kaznene prijave i nikad nisam dobio odgovor ni na jednu. Od Grada Sinja više sam puta tražio odgovor na koji je račun posuđeni novac vraćen i očito da nije. (…) Sve je poznato, novac je posuđen tvrtki Meteor Paper čiji suvlasnik tada bila obitelj Tedeschi. Trag novca se izgubio. To bi danas s kamatama bilo više desetaka milijuna eura. Od DORH-a očekujem da mi odgovori. (…) Tražit ću da oni koji su se obogatili na ratnom profiterstvu odgovaraju, a novac vrate u državni proračun', kazao je u Večernjem listu od utorka Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta i sinjski gradski vijećnik odgovarajući na pitanje što je s kaznenom prijavom protiv nepoznatog počinitelja zbog 1,5 milijuna DEM-a namijenjenih kupnji oružja koje je 1991. Grad Sinj posudio.

Priča o milijunima maraka namijenjenih za obranu Sinja, koji su navodno posuđeni Tedeschiju, otvorena je prije više od dva desetljeća, a na njoj posljednjih nekoliko godina inzistira upravo Bulj. Tako je prije pet godina na sjednici Gradskog vijeća tadašnjeg gradonačelnika upitao zna li što je s tim novcem. Prema njegovim tvrdnjama, radi se o novcu koji je općina Sinj 1990. dobila za otklanjanje posljedica od potresa, potom ga u iščekivanju velikosrpske agresije prenamijenila za kupnju oružja da bi umjesto oružja novac krajem 1991. preko Trgosirovine koju je vodio Tedeschijev rođak Davor Dalbello završio u Tedeschijevoj tvrtki Meteor Paper u obliku pozajmice i nikada nije vraćen.

Gabrijela Kasapović iz Atlantic grupe u vlasništvu Emila Tedeschija za tportal je kazala kako Meteor Paper nikad nije dobila nikakvu pozajmnicu od Trgosirovine već da je Trgosirovina od Meteora naručila 500 tona pamuka i za ovu narudžbu napravila avansnu uplatu, a roba je prema ugovoru isporučena.

Zbog ovog slučaja, naveli su iz Atlantic grupe, Emil Tedeschi obavio je razgovore u DORH-u i dodali da je sudski postupak započet 1994. okončan pravomoćnom presudom 2004., kojom je utvrđeno da Tedeschi nije kriv za navode iz optuženice u vezi s poslovanjem s Trgosirovinom.

Smatraju da je Bulj kao vijećnik u Sinju nastojao dobiti publicitet iznoseći neistine i da sada kao saborski zastupnik čini još glasnije.

'Ratno profiterstvo, koje Bulj ističe kao okosnicu svog političkog djelovanja, svakako predstavlja deformaciju koja je utjecala na razvoj Hrvatske i gospodarstva u zemlji, no stavljanje ovog slučaja u taj kontekst i ignoriranje provedenog i zaključenog sudskog procesa može se komentirati samo kao zlonamjerno plasiranje neistina. Tako se na najpopulističkiji način pokušavaju sakupljati politički bodovi', smatraju u Atlantic grupi

Dodaju da ne žele ulaziti u lokalne političke obračune i da o svemu postoji dokumentacija prema kojoj je Meteor Paper imao isključivo komercijalni odnos s Trgosirovinom, a svaka sumnja u nezakonitu praksu otklonjena je zaključenim sudskim procesom.

'Trgosirovina je u poslovanju koristila dio sredstava u općinskom proračunu namijenjenih za zaštitu od potresa, koje je Općina Sinj kao proračunski višak dodjeljivala privrednim subjektima, prikupljajući na taj način kamatu kao dodatni izvor prihoda za Općinu. Novac za obranu bio je sasvim odvojen dio lokalnog proračuna i Općina s njim nije tržišno nastupala. I o ovome postoji detaljnija evidencija u općinskoj dokumentaciji', ističu u Atlantic grupi.

Nakon njihova odgovora, što o svemu misli pitali smo Bulja koji ponavlja da je pozajmnica Trgosirovini postojala i dodaje da je u suvlasništvo te tvrtke preko Meteor Papera bio ušao Tedeschi. Meteor Paper je pak 2012. ugašen po sili zakona jer tri godine zaredom nije podnosio financijska izvješća.

'Pozajmnica je postojala. O ni o kakvom pamuku ne znam ništa, a mene jedino zanima jesu li sredstva koja su data vraćena. Ako mi netko kaže da jesu i na koji račun, ja ću se javno ispričati. Međutim, znakovito je da DORH ni na jednu moju prijavu nije odgovorio. To što postoji takva sudska presuda govori o našem pravosuđu jer, ponavljam, pozajmnica je postojala', kazao je Bulj.

Kada je DORH razgovarao s Tedeschijem i što su pokazali nalazi, nismo uspjeli doznati jer do zaključenja teksta od njih nismo dobili odgovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!