LIK I DJELO

Talijanski milijunaš spašava Rijeku!

17.02.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Zaradivši puste milijune na afričkoj nafti talijanski industrijalac Gabriele Volpi odlučio je nešto od svog bogatstva uložiti u nogometni klub Rijeka te tako pomoći klubu s Kantride da bude konkurentan Dinamu i Hajduku

Od petka su sve dileme nestale. Talijanski biznismen Gabriele Volpi, koji se danas i službeno predstavlja hrvatskoj javnosti,ulazi u nogometni klub Rijeka kojoj će po posljednjim informacijama ubrizgati milijunsku financijsku injekciju. Dolaskom Volpija u klub najavljeni su daleko bolji dani za klub s Kantride.

Talijanski industrijalac Gabriele Volpi odradio je sve pregovore u Rijeci oko ulaska u klub i najavio kako će od Rijeke napraviti europski klub. Dapače, bogati Talijan je najavio kako će podići klub i financijski konsolidirati, a onda se ide na osvajanje Europske lige.

I dok se navijači Rijeke vesele, kako sada izgleda, svijetloj budućnosti kluba te sanjaju dan kada će na Kantridi gostovati ugledni europski klubovi, mnogi se pitaju tko je taj bogati Talijan.

Gabriele Volpi, ili 'talijanski Abramovič' kako mu u njegovoj domovini vole tepati, svoje je bogatstvo zgrnuo u poslovima s afričkom naftom. U svojim kompanijama zapošljava čak 15 tisuća ljudi. Svoj posao vezan uz transport i logistiku započeo je 1976. godine u Nigeriji gdje je kasnije dobio ugovore i koncesiju za naftna nalazišta.

Zahvaljujući političkim poznanstvima u Nigeriji, Volpi je u toj afričkoj zemlji zgrnuo ogromno bogatstvo. Iako su ga talijanski mediji često kritizirali da ima utjecaj na političku sliku u Nigeriji, Volpi se branio da nikad nije podmićivao političare.

'Uz ostale velike kompanije ja sam donirao novac političarima za izborne kampanje. To se radi u svim demokratskim zemljama', kazao je svojedobno Volpi talijanskim medijima.

Volpijev ulazak u NK Rijeku ne bi bio njegov prvi sportski projekt. Naime, on je već godinama vlasnik najbogatijeg vaterpolskog kluba na svijetu talijanskog Pro Recca (sudionika regionalne Jadranske lige), ali i nogometnog kluba Spezije koja igra u talijanskoj C seriji.