POTPISALI KOALICIJSKI SPORAZUM

Talijanska unija na izbore s IDS-om i Flegom

05.02.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Čelnici IDS-a i Talijanske unije potpisali su danas u Puli Sporazum o suradnji za predstojeće lokalne izbore, čime je potvrđena opredijeljenost Talijanske unije da u izbornoj utrci za istarskog župana podrži kandidata IDS-a i HNS-a, buzetskog gradonačelnika Valtera Flegu

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin tom je prilikom istaknuo da je potpisan koalicijski sporazum logičan nastavak suradnje, budući da je IDS – DDI tradicionalno blizak Talijanskoj nacionalnoj zajednici te podsjetio da je Talijanska unija 28. siječnja u Kopru usvojila Deklaraciju o suradnji s IDS-om, opredijelivši se tad za podršku kandidatima i predstavnicima stranke 'koji nisu imali kontroverzne stavove'.

'Ovaj današnji sastanak daje mi snagu i vjeru te sam siguran da će se naša suradnja uspješno nastaviti', kazao je kandidat za župana Valter Flego, zahvalivši na povjerenju i podršci. 'Mostovi koji su učinjeni svih ovih godina još će nas jače povezivati s Europom. Na mostovima te suradnje sutra ćemo zajedno realizirati brojne i konkretne projekte', poručio je Flego

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić podsjetio je na konstantnu suradnju s Talijanskom unijom još od prvih lokalnih i regionalnih izbora te da je IDS oduvijek na svojim listama imao uključene pripadnike Talijanske nacionalne zajednice. Naglasivši da su 'multikulturalnost i dvojezičnost svjetionik za Hrvatsku', podsjetio je i da su upravo IDS i Talijanska unija bile dvije društvene snage Istre koje su se u dugoj pravnoj bitci izborile za dvojezičnost kroz Statut Istarske županije.


Predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske Unije Maurizio Tremul izrazio je uvjerenost da zajednička suradnja s IDS-om otvara mogućnost za buduće razvojne projekte i programe koji se odnose na integracijske procese i skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

'Sretan sam što danas svi zajedno živimo u slobodnoj Puli', kazao je potpredsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, zahvalivši Talijanskoj zajednici i Talijanskoj uniji na, kako veli, izuzetnoj suradnji. 'Ponekad je zaista tanka linija između suživota i tolerancije i, nažalost, u nekim sredinama možemo svjedočiti drukčijim situacijama', napomenuo je Miletić.

O imenima kandidata iz redova Talijanske nacionalne zajednice, koji će se kandidirati na zajedničkim izbornim listama za zamjenika župana i pulskog gradonačelnika, razgovarat će se naknadno odnosno, dogovorit će se nakon zasjedanja Skupštine Talijanske unije početkom ožujka.