AMERIKA U STRAHU

Talibani žele pakistanske nuklearne bombe

24.04.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Rodham Clinton upozorila je u četvrtak da je Pakistan disperzirao svoje nuklearno oružje diljem zemlje te tako povećao rizik da ono padne u ruke terorista i talibanskih boraca koji su se približili glavnom gradu Islamabadu na samo 100 kilometara

Njezina izjava došla je nakon što su nove satelitske snimke pokazale da Pakistan povećava proizvodnju plutonija, koji služi kao gorivo u atomskim bombama, piše Washington Post.

Clinton je ranije optužila pakistanske vlasti da popuštaju talibanima. Njezina opaska se odnosila na dogovor koji je potpisan ovoga mjeseca, a koji je dao za pravo talibanskim borcima da nadziru dolinu Swat koja je svega 100 kilometara udaljena od glavnog grada Islamabada. Talibani su tamo odmah uveli strogi šerijatski zakon.

Američka administracija je jako zabrinuta za sigurnost nuklearnog naoružanja u toj zemlji:
'Proveli smo mnogo vremena brinući se zbog Irana i njegova pokušaja da se domogne nuklearnog naoružanja. Pakistan ga već ima, razmješteno je po cijeloj zemlji – ne nalazi se samo na jednoj lokaciji.'

Uvođenje islamskog zakona u dolinu Swat bilo je dio dogovora kojim se dogovoren mir i talibanima prepuštena kontrola nad tim područjem. Samo nekoliko dana nakon sporazuma talibani su počeli koristiti dolinu Swat kao bazu kako bi preuzeli kontrolu nad drugom dolinom koja se nalazi još bliže Islamabadu.

Pakistanske vlasti brane svoj dogovor s talibanima.

'Pakistan nastavlja igrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u ratu protiv terorizma. Mi smo žrtve terorizma i, uz žilavo nacionalno jedinstvo i snagu, zemlja će se obraniti i od vanjskih i unutrašnjih prijetnji', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abdul Basit novinarima.

Američki dužnosnici kažu da Pakistan nastavlja poboljšavati i širiti svoj nuklearni kapacitet, što je dosad američka vanjska politika u znatnoj mjeri zanemarivala.