pogoršanje odnosa

Talibani: Neprihvatljiva prijetnja Pakistana o protjerivanju Afganistanaca

04.10.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Prijetnja Pakistana o prisilnom protjerivanju afganistanskih migranata je "neprihvatljiva", rekao je glasnogovornik talibana u Kabulu u srijedu i dodao da Afganistanci nisu krivi za sigurnosne probleme u susjednoj zemlji

Procjenjujući da u Pakistanu živi oko 1,73 milijuna Afganistanaca bez ikakva pravnog statusa, privremena pakistanska vlada u utorak im je naredila da do 1. studenog napuste zemlju ili im prijeti prisilno protjerivanje.

"Ponašanje Pakistana prema afganistanskim izbjeglicama je neprihvatljivo", objavio je Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibanske uprave u Kabulu, na društvenoj mreži X.

Kako bi opravdao odluku, pakistanski ministar unutarnjih poslova Sarfraz Bugti rekao je da su afganistanski državljani izveli 14 od 24 samoubilačkih napada u Pakistanu ove godine. Glasnogovornik talibana odbacuje tu tvrdnju.

"Pakistanska strana bi trebala preispitati svoj plan. Afganistanske izbjeglice nisu umiješane u pakistanske sigurnosne probleme. Sve dok dobrovoljno napuštaju Pakistan, ta bi ih zemlja trebala tolerirati", rekao je Mujahid.

Pakistanski ultimatum migrantima, od kojih većina već godinama živi u toj zemlji, došao je nakon sastanka civilnih i vojnih čelnika nakon dva samoubilačka bombaška napada u petak u kojima je ubijeno najmanje 57 ljudi. Bugti je rekao da je jedan bombaš samoubojica bio afganistanski državljanin, a za umiješanost je optužio i indijsku obavještajnu agenciju.

Odnosi talibana i pakistanske vlade znatno su se pogoršali, a granični sukobi privremeno su obustavili glavnu trgovačku rutu između susjeda u rujnu.

Islamabad tvrdi da militanti koriste afganistansko tlo za obuku boraca i planiranje napada unutar Pakistana. Talibani poriču te optužbe i tvrde da su sigurnosni problemi u Pakistanu unutarnje pitanje te zemlje.

Privremena vlada u Pakistanu sastavljena je u kolovozu i vodit će zemlju do izbora u nadolazećim mjesecima,