progon na temelju spola

Promatrači UN-a za ljudska prava pozivaju na zaštitu Afganistanki

14.08.2023 u 22:08

Bionic
Reading

Promatrači Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su na međunarodnu zaštitu za žene u Afganistanu, dvije godine nakon što su talibani ponovno preuzeli vlast u toj zemlji

Države diljem svijeta trebale bi dodijeliti "izbjeglički status svim afganistanskim ženama i djevojčicama", rekli su u ponedjeljak.

Ideja o reformiranim talibanima pokazala se pogrešnom, a militantna islamistička skupina je umjesto toga uvela sustav "diskriminatorne politike i prakse", rekli su.

Ovaj progon na temelju spola trebao bi se smatrati zločinom protiv čovječnosti, ustvrdili su promatrači.

Među njih 31 bili su i posebni izvjestitelj za Afganistan Richard Bennett i posebni izvjestitelj o nasilju nad ženama Reem Alsalem.

Žene bi trebale ponovno moći slobodno raditi, voditi poslove i sudjelovati u političkom životu. Djevojčicama i ženama također treba omogućiti neposredan pristup svim obrazovnim institucijama, rekli su.

Istaknuli su da nisu samo žene u Afganistanu te koje trpe ekstremna kršenja ljudskih prava, a na meti su i manjine, osobe s invaliditetom, aktivisti i bivši zaposlenici državnih sigurnosnih agencija.