KOSOR: DOBRODOŠAO JE!

Tadić u Vukovaru na godišnjicu Ovčare?

19.07.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu kako su razgovori koje je u nedjelju vodio sa svojim domaćinom, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, protekli u ozračju punog razumijevanja izrazivši svoj optimizam u pogledu daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja

Na pitanje novinara nakon sastanka hoće li srbijanski predsjednik Boris Tadić posjetitiVukovar, Josipović je kazao kako u to ne sumnja jer mu je Tadićnajavljivao i ranije taj dolazak, te dodao kako pretpostavlja da će seto dogoditi relativno uskoro.

'Tadić je dobrodošao!'

Hrvatska premijerka je danas, na novinarski upit tijekom posjeta Poreču, naglasila kako je srpski predsjednik dobrodošao u Vukovar i dodala kako bi takav čin svakako bio dobar potez.

Direktorica Fonda za humanitarno pravoNataša Kandić pozitivnoje ocijenila ideju o Tadićevu posjetu Vukovaru te navela kako binajprikladniji datum bio od 18. do 20. studenog, kada su 1991. godinezavršene borbe u tom gradu. Dodala je kako smatra da su sazrelipolitički uvjeti za taj posjet.

'Još jednom moram istaknuti kako su razgovori protekli u atmosferi punog razumijevanja, da smo načeli mnogo konkretnih stvari, da naše vlade dobro surađuju te da sam veliki optimist u pogledu razvoja budućih odnosa iako svi znamo da ima ozbiljnih problema koje treba riješiti', rekao je Josipović novinarima nakon razgovora s predstavnicima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Govoreći na sastanku, održanom u beogradskom uredu Fonda za humanitarno pravo, o stradanju, procesu pomirenja i žrtvama, Josipović je istaknuo kako je njegovo stajalište o pomirenju u regiji nepromijenjeno i da će svojim političkim angažmanom nastaviti tomu pridonositi te da je u predsjedniku Tadiću našao partnera s kojim dijeli iste ciljeve kada je o tome riječ.

'Znam da vrijeme za žrtve i stradalnike sporo ide, ali i da pravda, mir i razumijevanje ne dolaze lako', rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako su odnosi u regiji u posljednje vrijeme u usponu.

Daljska Bogorodica

Neposredno prije susreta dvojice predsjednika s predstavnicimapovratničkih obitelji, u nastavku procesa vraćanja kulturnih dobara,predsjedniku Josipoviću kolega Tadić predao je ikonu Bogorodice, otuđenuiz crkve svetog Dimitrija u Dalju

Komentirajući svoj jučerašnji susret s vojvođanskim Hrvatima u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja jedine političke stranke Hrvata u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV), Josipović je rekao kako je važno da su Hrvati našli svoje mjesto u političkom životu te da imaju predstavnika u parlamentu, ali da je to 'u manjoj mjeri rezultat institucionalnog rješenja, a više dobre volje srbijanske Demokratske stranke i predsjednika Tadića'.

Hrvatski predsjednik naglasio je da je na jučerašnjoj proslavi bio iznenađen brojem okupljenih te njihovom potporom svom vodstvu i srbijanskom predsjedniku.