koronavirus

Svjetska banka odobrila BiH 36 milijuna dolara za borbu protiv pandemije

24.04.2020 u 10:50

Bionic
Reading

Svjetska banka (WB) odobrila je paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu vrijedan 36,2 milijuna dolara, potvrdio je u petak ured WB u Sarajevu uz pojašnjenje kako je pomoć namijenjena suočavanju s pandemijom prouzročenom koronavirusom

Sredstva, odobrena kroz hitan projekt namijenjen borbi protiv COVID-a 19 u BiH, bit će utrošena za povećanje izolacijskih kapaciteta u bolnicama, nabavku novih kreveta za intenzivnu skrb s respiratorima, uspostavu novih namjenskih laboratorija za testiranje te za nabavku druge medicinske opreme i materijala.

Uz to će dio novca iz ovog paketa Svjetske banke biti izdvojen kao pomoć za 48 tisuća građana BiH, koliko se procjenjuje da će najteže biti pogođeni finanancijskom posljedicama pandemije te im se mora osigurati novčana potropora kroz socijalne naknade.

Ured Svjetske banke u BiH istodobno navodi da nastavlja raditi na prilagodbi postojećih operacija i financiranja, posebice u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogao vlastima da pruže odgovor na probleme prouzročene pandemijom, posebice u gospodarskom sektoru.

'Iako je pandemija u jeku uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket pomoći kako bi se odgovorilo na pandemiju', kazao je Emanule Salinas, voditelj ureda WB u Sarajevu.

I dalje nesuglasje oko kredita MMF-a

Ranije ovog tjedna Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio je na račun Središnje banke BiH 361 milijun eura, što je kredit odobren kroz program brze pomoći ove novčarske organizacije namijenjen suočavanju s kriznim situacijama.

BiH je u rekordnom roku dobila suglasnost Upravnog odbora MMF-a za taj povoljni kredit, uz kamatu od simboličnih 1,05 posto, kako bi lakše riješila rastuće socijalne i gospodarske probleme nastale usljed pandemije no novce još nije počela korisititi zbog unutarnjih poslitičkih problema.

Hrvatski i bošnjački dužnosnici spore se oko toga hoće li županije u Federaciji BiH, koje će također biti korisnici kredita, biti i jamci za njegovo vraćanje, a dok se taj problem ne riješi kredit ostaje blokiran na računu, iako je već doznačen.

Još jedan pokušaj da se taj problem riješi propao je u petak kada su, na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH, bošnjački ministri ponovo glasovali protiv prijedloga odluke o aktiviranju kredita u obliku u kojemu ga je predložilo Ministarstvo financija na čijem je čelu HDZ-ov Vjekoslav Bevanda.