AFERA 'SPICE'

Svjedokinja se ne sjeća, jer je 'prošlo puno vremena'

07.11.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalim optuženim u slučaju Spice nastavljeno je svjedočenjem članice Nadzornog odbora Podravke Karmen Antolić. Na većinu pitanja obrane šestorice optuženika svjedokinja nije odgovorila jer se, kako je objasnila, nije mogla sjetiti zbog proteka vremena

Prva svjedokinja na suđenju optuženima za pokušaj nezakonitog preuzimanja Podravke, Karmen Antolić ustvrdila je da na sjednicama Nadzornog odbora tvrtke nikad nije bilo govora o tome da postoji opasnost od neprijateljskog preuzimanja Podravke, a što tvrdi obrana optuženika.

Svjedokinja, koja je u NO Podravke imenovana prije tri godine na prijedlog Vlade, rekla je i kako nema saznanja, osim iz medija, da se na sjednicama razgovaralo o suradnji Podravke i splitske tvrtke SMS koja je od Podravke dobila zajam, a kasnije ga nije mogla vratiti. Dodala je da se ne sjeća da su im bili i predstavljeni krediti odobreni SMS-u, kao i drugim tvrtkama.

Prvo se držala iskaza iz istrage u kojoj je rekla da na sjednicama nikad nije bila razmatrana kupnja vlastitih dionica Podravke. No nakon što su joj branitelji optuženih predočili zapisnik sa sjednice NO-a po kojem je ona bila, a na kojoj se razgovaralo o 'stjecanju vlastitih dionica', Karmen Antolić je rekla da se 'toga ne sjeća, ali da je to moguće ako tako stoji u zapisniku'.

Odgovarajući na upit Polančecova branitelja Ante Nobila kako to da ju je Vlada predložila u NO kad nema ni jednu dionicu Podravke, rekla je da ona to ne zna i da to treba pitati nekog drugog. Potvrdila je, međutim, da ju je predsjednik HSS-a Josip Friščić zamolio da u Nadzornom odboru predstavlja stranku kojoj je na čelu.

'Točno je da me o tome pitao i Friščić', rekla je svjedokinja, inače članica HSS-a i predsjednica koprivničke gradske organizacije te stranke. Posvjedočila je i kako ne zna kakav je bio stav Friščića i HSS-a o neprijateljskom preuzimanju te da ona u NO-u, u kojem je i danas, predstavlja 'institucionalne investitore'.

Na niz pitanja branitelja svjedokinja je odgovarala da se ne sjeća uz objašnjenje da je prošlo previše vremena. Nije se tako mogla sjetiti tko je, osim okrivljenih, bio član Uprave, kao ni jesu li Miroslav Vitković i Marin Pucar bili članovi Uprave kad je ona postala članica NO-a i jesu li i oni članovi HSS-a.

Rekla je i da se ne sjeća je li se u srpnju 2008. na skupštini dioničara razgovaralo o opcijskim ugovorima i je li na sjednicama NO-a donijeto pravno mišljenje o kreditima.

Prvooptuženi Damir Polančec nakon rasprave je ocijenio znakovitim što predsjednica gradske organizacije HSS-a ne zna u kojoj su stranici Vitković i Pucar. 'Kako neću okretati glavu dok to čujem i dok na 90 posto postavljenih pitanja čujem odgovor 'ne znam i ne sjećam se'', rekao je Polančec. Dodao je i kako bi se trebao suzdržati, ali ne može jer se 'radi o njegovoj koži'.

Damir Polančec i ostali optuženi su da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su, tvrdi USKOK, pritom oštetili za više od 400 milijuna kuna.