nastavljeno suđenje

Svjedok u aferi Agram: Zagreb nije poduzeo ništa po pitanju odlaganja otpada

24.05.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Direktor sektora u Čistoći Trpimir Majcan posvjedočio je na suđenju u aferi Agram da Grad Zagreb nije poduzeo ništa po pitanju odlaganja otpada prije i nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša 2013. zabranilo odlaganje otpada na Jakuševcu.

''Činjenica je da Grad Zagreb nema ni jedno skladište opasnog i neopasnog otpada. Samim time se doveo u situaciju da u slučaju ovakvih ekstremnih događaja ne može nigdje privremeno odložiti otpad, već ga mora izravno predavati oporabitelju'', kazao je Majcan.

Svjedok je dodao da je Zagreb u situaciji da ''apsolutno ništa ne može raditi po pitanju obrade i gospodarenja otpadom, osim sakupiti ga i predati ga ovlaštenom oporabitelju''.

Na pitanje Uskokove tužiteljice Marte Šamote Galjer je li u to vrijeme, osim CIOS-a optuženog Petra Pripuza, bilo i drugih tvrtki koje su također mogle zbrinjavati otpad, Majcen je odgovorio potvrdno.

''Moje mišljenje je kako bi se javili i drugi izvođači da je bio raspisan javni natječaj i da je bilo vremena. Nismo ispitivali tržište, ali s obzirom na dostupne podatke oko dozvola koje smo imali, pretpostavljam da su se mogle javiti i druge tvrtke'', kazao je.

Majcan iz Službe za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj zagrebačke Čistoće svjedočio je o točki optužnice koja se odnosi Uskokove sumnje da je Zagreb pogodovao vlasniku CIOS-a Petru Pripuzu. Uz njega, nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića i bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog bolesti, taj se dio optužnice odnosi i na Željka Horvata, Ivana Tolića, Filipa Čulu i Miljenka Benka.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Početkom 2020. Bandić se još jednom izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada nakon što je suđenje formalno krenulo ispočetka kada je optužnici u slučaju Agram pripojen i dio vezan uz zbrinjavanje otpada.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja taj posao dodijelio CIOS-u.

Prema rasporedu, na idućoj raspravi zakazanoj za ponedjeljak ispitat će se još dva svjedoka na okolnost pogodovanja CIOS-u, dok će se u srpnju preslušati obrana pokojnog Bandića, nakon čega početkom rujna slijede obrane optuženika.