nastavljeno suđenje

Afera Agram: Preslušavane snimke o problematičnom uklanjanju otpada

29.03.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajno snimljenih razgovora, među kojima se moglo čuti kako pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokušava prikriti suradnju sa CIOS-om optuženog Petra Pripuza, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za aferu Agram

Preslušane tajne snimke se odnose na točku optužnice o zbrinjavanju otpada, za koju Uskok tvrdi da je u tom poslu Zagreb pogodovao Petru Pripuzu. Uz njega, nedavno preminulog Bandića i Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog bolesti, taj se dio optužnice odnosi i na Željka Horvata, Ivana Tolića, Filipa Čulu i Miljenka Benka.

Riječ je o točki optužnice koja obuhvaća vrijeme od listopada 2013. do svibnja 2014. godine, dok optuženici u tajno snimljenim razgovorima međusobno razgovaraju o problemu rješavanja otpada u Zagrebu.

''Sve će se riješiti, ostat će samo još 20 posto. To ćemo riješiti s Varaždincima'', moglo se čuti iz razgovora u kojem Bandić uvjerava svoje suradnike kako ima rješenje za nagomilani otpad.

U dijelu tajno snimljenih razgovora suradnici upozoravaju Bandića ''kako im netko podmeće'' i da ih ''proganjaju novinari'' pa zaključuju da im se imputira zbog ''politike i izbora''. Uz to, Uskok je snimio i razgovor u kojem Bandićevi suradnici dogovaraju da se otpad odvozi u CIOS u tajnosti.

''Njihov direktor mi kaže da je njihov kamion ogroman i da će ga svi vidjeti'', moglo se čuti u dijelu razgovora u kojem jedan od gradonačelnikovih suradnika obavještava Bandića o upozorenju iz CIOS-a.

Na sudu je u ponedjeljak preslušan i tajno snimljen razgovor u kojem Bandić tražio da se glomazni otpad iz kruga Čistoće prebaci u CIOS Petra Pripuza kojeg nekadašnji gradonačelnik u razgovorima naziva Kondor, što je bio Pripuzov nadimak u Bandićevoj komunikaciji sa suradnicima.

U dijelu snimljenih razgovora spominje se i Slobodan Ljubičić kojeg Bandićevi suradnici spominju pod nadimkom Kikaš, navodeći Bandiću kako im je on poručio da ''opet zavaraju trag''. Gradonačelnikovi suradnici potom pitaju Bandića mogu li postati nekoliko kamiona s otpadom u ZGOS, podružnicu Zagrebačkog holdinga osnovanu radi sanacije neuređenog odlagališta otpada Jakuševec, budući da u ZGOS-u snimaju dolazak kamiona s otpadom.

''U čemu je problem da ide na Jakuševec? Pa ne gleda se u svaki kamion. Dođe drugi kamion i to zatrpa. U čemu je problem? Dajte nalog da se to tamo vozi'', bio je Bandićev odgovor na upozorenja njegovih suradnika kako se otpad ne može odložiti na Jakuševec.

Dio preslušanih razgovora se odnosi i na rješavanja problema zbrinjavanja otpada u Velikoj Gorici, no kako tamošnje odlagalište nije moglo prihvatiti više od 100 tona otpada kao jedno od rješenja se iznalazi žurno raspisivanje javnog poziva za kojeg Uskok u optužnici tvrdi da je napravljen po mjeri Pripuzovog CIOS-a.

Na raspravi početkom ožujka obustavljen je postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Početkom 2020. Bandić se još jednom izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada nakon što je suđenje formalno krenulo ispočetka kada je optužnici u slučaju Agram pripojen i dio vezan uz zbrinjavanje otpada.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.