nesreća u biljanjima donjim

Svjedok pada vojnog aviona: Srušio se na metar od kuće, ružno je izgledalo

07.05.2020 u 23:07

Bionic
Reading

Avion ZLIN 242 L, u kojem su stradali instruktor Marko Novković i polaznik letačke obuke Luka Jagatić, pola sata od polijetanja sa zemuničke piste pao je dvadesetak metara od prometnice u Biljanima Donjim, neposredno uz obiteljsku kuću Ljube Babića

'Kad se to dogodilo, nisam bio u svom dvorištu, imao sam nekog posla u staroj kući, preko puta ceste. Čuo sam dva udarca i pomislio da je netko autom udario u stup pokraj ceste. Dok sam ja došao, već su neki ljudi pokušavali gasiti vatru, jedan čovjek iz Galovca i još jedan kojeg ne znam. Tu je u dvorištu crijevo za vodu, ali nisu mogli ništa, vatra je bila velika. Ružno je izgledalo', ispričao je za Zadarski.hr Ljubo Babić, u čije je dvorište avion pao.

'Srušio se na metar od kuće, vidi se kako je od vatre oštećena fasada, jako blizu je bilo. Mi smo dobro prošli, da je bilo metar dalje, udario bi u kuću', kaže Babić.

Na mjesto nesreće ubrzo su stigli vatrogasci iz Benkovca, pa njihove kolege iz Zadra, ali više nitko ništa nije mogao učiniti za dvojicu stradalih.

'Slučajno sam se zatekao u Biljanima, jer mi je majka završila u bolnici. Čistio sam ribu tu, ispred kuće, vidio sam taj avion kako leti iznad Biljani, okretao se, radio akrobacije. Odjednom više nije bilo zvuka i ubrzo se čula detonacija. Pao je blizu, nekih 200-300 metara od mene, pa sam otišao vidjeti što se dogodilo, ali avion je bio u plamenu, sav polomljen, ništa se tu nije moglo napraviti. Već je tamo bilo desetak ljudi, zaustavili su se jer je cesta jako blizu. Strašno je to bilo za vidjeti', ispričao je za Zadarski.hr Velimir Maričić dodajući da je 400-500 metara od mjesta pada aviona i starački dom s oko 90 korisnika.

  • +2
Pad aviona u Biljanima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic