SUĐENJE U BEOGRADU

Svjedok ne zna ništa o ubojstvu hrvatskih civila

11.03.2009 u 15:01

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Pani Bulatu i Radi Vraneševiću, optuženima za ubojstvo šestero civila hrvatske nacionalnosti u mjestu Banskom Kovačevcu u Hrvatskoj u ožujku 1992., svjedok suda Žarko Ožegović u srijedu je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kazao da ne zna ništa o stradanju civila te da nije imao pristup podacima o tome

BEOGRAD - Ožegović, koji je pripadao odredu veze u sastavu 19. brigade vojske tzv. republike srpske krajine, posvjedočio je da se dva, tri dana nakon što se dogodio zločin, među vojnicima pričalo da su nestali civili, ali da u odredu kojem je pripadao do njega nisu mogli stizati podaci o događaju jer su na mjesto stradanja civila mogli ići isključivo časnici sigurnosti.

Upitan o tome je li netko od optuženih ostavljao svoje oružje u prostorijama odreda za vezu, svjedok je kazao da u te prostorije nije smio ulaziti nitko osim zapovjednika brigade i njegova zamjenika te ponekad časnika sigurnosti, ustvrdivši da je tu stajalo samo oružje pripadnika odreda.

U postupku je pročitan iskaz sada pokojnog bivšeg pripadnika 19. brigade Rade Mraovića, dan 30. studenog 2000. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu, u kojem je Mraović kazao da mu je Bulat platio da izvadi leševe iz bunara u koji su bili bačeni.

Sudsko vijeće predložilo je da budu pročitani i iskazi hrvatskih svjedoka Miloša Pajića i Svetozara Bižića dani pred hrvatskim sudom, objasnivši da Pajić nije pristao svjedočiti pred srbijanskim sudom te ostavio mogućnost svjedočenja iz Hrvatske putem video veze, a da je svjedok Bižić pozvan na svjedočenje, ali nije bilo odgovora.

Radi potrebe optuženih da se o tom prijedlogu konzultiraju s odvjetnicima, postupak je prekinut i bit će nastavljen u četvrtak.

Zločin za koji se terete Bulat i Vranešević počinjen je u razdoblju između 19. i 23. ožujka 1992. godine, kada su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženi, po navodima optužbe, pucali u njih. Po Bulatovoj naredbi pucano je na Grgu Mihalića, Baru Mihalić, Katu Mihalić, Veroniku Krupić, Maru Lesar i Maru Đerek.

U optužnici se navodi da je po naredbi Bulata, tada pomoćnika zapovjednika za sigurnost drugog bataljona 19. brigade vojske tzv. "republike srpske krajine", Vranešević, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji bunar, koji su zatim minirali. Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu započelo je 2. rujna 2008. godine, kada su Bulat i Vranešević zanijekali navode optužnice.

Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko tužiteljstvo je u svibnju prošle godine taj slučaj ustupilo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine.

U dosadašnjem tijeku postupka svjedočilo je više pripadnika postrojbe kojoj su pripadali i optuženi, koji su kazali da su Bulat i Vranešević imali veze sa ubojstvom civila, ali da nisu vidjeli tko je počinio zločin. Tako je svjedok Rade Malobabić u svom iskazu potkraj studenog 2008. rekao kako nije bio očevidac ubojstva ali je u dvorištu jedne kuće vidio optuženoga Bulata kako stoji pokraj mrtvih civila, dok je drugooptuženi Rade Vranešević u rukama držao automatsku pušku.

U svojim iskazima svjedoci su ustvrdili i da im je Bulat prijetio da nikome ne govore što su vidjeli i čuli. Prvooptuženi Bulat je u suočavanju sa svjedocima više puta zanijekao sve njihove tvrdnje.