bivši dan državnosti

Svjedoci vremena o povijesnom danu: Kako je izgledao i što se sve događalo tog 30. svibnja 1990.

30.05.2018 u 06:48

Bionic
Reading

'Nikada neću zaboraviti podizanje zastave ispred Sabora, kada je Franjo Tuđman pustio suzu radosnicu, ali i suzu zabrinutosti. Bili smo svjesni toga da je puno onih koji ne žele suverenu Republiku Hrvatsku', prisjeća se toga 30. svibnja 1990. Andrija Hebrang, HDZ-ov ministar u nekoliko Vlada RH. Toga dana, kada je Hrvatska i dalje bila u sastavu SFRJ, konstituiran je prvi hrvatski demokratski Sabor u povijesti. Svjedoci su se za tportal prisjetili toga vremena

Andrija Hebrang toga dana imenovan je u Izvršno vijeće Sabora i bio je predsjednik Republičkog komiteta za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

'Bio sam taj dan u Saboru kao kandidat za ministra i taj dan sam potvrđen za ministra u prvoj Vladi', prisjeća se Hebrang, a smatra kako je 30. svibnja 1990. 'apsolutno najveći dan u hrvatskoj povijesti. 'Toga dana realizirana je višestoljetna težnja da se Hrvatska konstituira u svojem vlastitom Saboru', dodaje.

>>> Govor Franje Tuđmana prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora

Prisjeća se kako je vladalo strašno uzbuđenje, no kako je jedan trenutak bio poseban. 'Nikada neću zaboraviti podizanje zastave ispred Sabora, kada je Franjo Tuđman pustio suzu radosnicu, ali i suzu zabrinutosti. Bili smo svjesni toga da je puno onih koji ne žele suverenu Republiku Hrvatsku', prisjeća se Hebrang te je ogorčen jer je 2001. Hrvatskoj oduzet njezin rođendan.

Dan državnosti 30. svibnja 1990. Izvor: Ostale fotografije / Autor: youtube

Za saborskog zastupnika tada je prvi put izabran Željko Jovanović (SDP), a u istim klupama sjedi i danas. Tada 25-godišnjak, Jovanović je na prvim demokratskim izborima bio kandidat Saveza socijalističke omladine Hrvatske te je s osvojenih 1056 glasova postao saborskim zastupnikom.

Za tportal kaže kako je 30. svibnja 1990. bio jedan od važnijih datuma u njegovu životu. 'Bio sam uzbuđen, ponosan i sretan što sam na tim prvim stranačkim izborima pobijedio u svojoj izbornoj jedinici. Taj događaj je stvarao optimističan duh i mislim da smo svi vjerovali da će Hrvatska 28 godina kasnije biti moderna i europska zemlja u kojoj ćemo živjeti puno bolje nego što je to zaista ispalo', kaže Jovanović, a i on smatra, baš i kao HDZ-ovci, da bi se Dan državnosti trebao slaviti baš 30. svibnja.

  • +14
Zastave na balkonima hrvatskih gradova Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

>>> Ovdje možete pogledati popis prvih saborskih zastupnika.

Kao što su danas zajedno u saborskim klupama, Jovanović i Branimir Glavaš bili su i u prvom sazivu.

Glavaš je za tportal kazao da je to bio veličanstven dan te je opisao kako je točno tekao.

'Počelo je svečanom misom u katedrali, koju je vodio kardinal Franjo Kuharić, a na kojoj je bio cijeli stranački vrh. Nakon mise se krenulo put Sabora, u kojem je održana konstituirajuća sjednica. Poslije toga je s jarbola ispred Sabora skinuta stara zastava sa socijalističkim obilježjima, a postavljena je hrvatska zastava s povijesnim hrvatskim grbom', prisjeća se Glavaš.

Potom su se novoizabrani zastupnici spustili s Tuđmanom na glavni zagrebački trg, na kojem je održana manifestacija u režiji Antuna Vrdoljaka i na kojoj je bilo, kaže Glavaš, sto tisuća građana.

Nakon toga uslijedio je svečani ulazak u Banske dvore, u kojima je Tuđman održao svečani prijem.

'Sve je bilo strahovito nabijeno emocijama, ne samo Tuđman. To se moglo vidjeti i osjetiti na svima. Taj dan je bilo veličanstven i to je ono što se doživotno pamti', zaključio je Glavaš.