prijepor oko povijesnih datuma

HDZ-ovci po tko zna koji put žele vratiti Dan državnosti na 30. svibnja. Zašto to onda ne učine?

29.05.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Iako vrh HDZ-a već godinama obećava da će vratiti Dan državnosti na 30. svibnja, a posljednji je to učinio zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ove subote, Hrvatska svoj rođendan i dalje slavi 25. lipnja. Volje za promjenom vladajući osim deklarativno još nisu pokazali, iako je sam inicijator ukidanja 30. svibnja kao Dana državnosti, pokojni saborski zastupnik HSLS-a Ivo Škrabalo, iskazao žaljenje zbog te izmjene

Mada se Dan državnosti već 17 godina slavi 25. lipnja, za mnoge je neprežaljeni datum ostao 30. svibnja, kada je konstituiran prvi demokratski saziv Hrvatskog sabora.

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks ne dvoji kako je tadašnja vladajuća koalicija na čelu sa SDP-ovim Ivicom Račanom micanjem Dana državnosti podlegla 'histeriji detuđmanizacije', pa su tako pomeli i jedini datum koji je zaživio u kolektivnoj svijesti kao Dan državnosti. Od 2001. do danas vlada totalna konfuzija s datumima bitnima za samostalnost i državotvornost Republike Hrvatske.

Iz vrha HDZ-a svakih nekoliko godina javi se prijedlog da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja, no nitko nije pokrenuo tu proceduru iako je HDZ od tada bio nekoliko puta na vlasti.

Vraćanje datuma spominjao je još i Ivo Sanader, potom i Tomislav Karamarko 2014., Šeks je godinu kasnije jasno kazao kako treba vratiti Dan državnosti u svibnju, a najnovija inicijativa u subotu je stigla od zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Dan državnosti 30. svibnja 1990. Izvor: Ostale fotografije / Autor: youtube

Šeks za tportal kaže kako i dalje smatra da za vraćanje na staro nije kasno i kako je procedura za to zapravo jednostavna.

'Nije kasno. I ja se zauzimam da se 30. svibnja ponovno slavi kao Dan državnosti jer je to dan kada je prvi demokratski Hrvatski sabor donio ključne odluke koje su značile put u hrvatsku suverenost. On je ostao u srcima svih Hrvata i bio je doista prihvaćen. Nažalost je promijenjen i nastala je konfuzija', kaže nam Šeks i dodaje kako je samo potrebno podastrijeti prijedlog izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH.

  • +7
Kako se u Hrvatskoj slavio Dan državnosti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Igor Kralj/Pixsell.hr/www.tudjman.hr

Nekadašnji višestruki HDZ-ov ministar Andrija Hebrang kaže kako HDZ nikada nije krenuo u izmjenu spomenutog zakona jer je uvijek bio u koaliciji i nije mogao donijeti takve odluke bez partnera. Na našu opasku da je u koaliciji s kojom tvori tijesnu većinu i danas, Hebrang je zaključio kako se nada da će 'narod iznjedriti takvu vladu koja će moći vratiti 30. svibnja'.

Sudeći prema stavu Željka Jovanovića iz SDP-a, koji je ujedno bio sudionikom konstituiranja Hrvatskog sabora tog 30. svibnja 1990., HDZ-a bi za vraćanje Dana državnosti mogao dobiti potporu i pojedinih oporbenih zastupnika.

'Mislim da je napravljena greška kad se igralo datumima', kaže Jovanović za tportal. Smatra kako je, kada su važni državni datumi u pitanju, nekada 'manje-više'. 'Imamo previše toga i građani su se pogubili. Dan državnosti je trebao ostati 30. svibnja', kaže nam Jovanović. Na pitanje bi li podržao prijedlog da se vrati na staro, kaže jasno: 'Da, podržao bih ga.'