SUMNJIVI SLUČAJEVI U ŠPANJOLOSKOJ

Svinjska gripa i u Novom Zelandu i SAD-u

26.04.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Deset novozelandskih srednjoškolaca, koji su imali simptome nakon trotjednog boravka u Meksiku, 'vjerojatno' su oboljeli od svinjske gripe, izjavio je u nedjelju novozelandski ministar zdravstva Tony Ryall

'Dužnosnici ministarstva kazali su mi da nije posve sigurno da su ti srednjoškolci oboljeli od svinjske gripe, ali smatraju da je to vjerojatno', kazao je ministar.

Deset srednjoškolaca dio su skupine od 25 osoba - 22 učenika i tri nastavnika iz škole Rangitoto u Aucklandu - koja se vratila s trotjednog boravka u Meksiku i potom je smještena u karantenu u subotu na Novom Zelandu. Neki su imali simptome gripe pa su podvrgnuti preliminarne pretrage, objavile su u nedjelju sanitarne vlasti.

Epidemija prešla i u SAD

U New Yorku je pak devetoro školske djece oboljelo od ljudskog oblika svinjske gripe, objavile su u subotu gradske zdravstvene vlasti.

Newyorški povjernik za zdravstvo, Thomas Frieden, rekao je na konferenciji za tisak da je u petak oko 200 djece iz jedne škole u četvrti Queens, kući otišlo bolesno.

'Za briseve uzete od devetoro djece u laboratoriju za javno zdravstvo je utvrđeno da se radi o ljudskom obliku svinjske gripe', rekao je Frieden, dodajući kako su ti nalazi na putu za Atlantu, gdje trebaju biti potvrđeni u Nacionalnom epidemiološkom centru.

Frieden je naglasio da su školske vlasti kontaktirale roditelje namjanje 100 oboljelih, koji su kazali da se radi o blagim simptomima i da se djeca već dobro osjećaju.

'Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja', rekao je.

Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe.

Novi virus svinjske gripe se širi i ne može se spriječiti, objavile su u subotu američke zdravstvene službe, upozoravajući na pojavu novih slučajeva bolesti.

'Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti', ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji.

Američke zdravstvene službe objavile su u petak da su dijagnosticirale osmi slučaj svinjske gripe u ljudi, kod djeteta koje živi u Kaliforniji.

WHO je u subotu objavio da virus svinjske gripe A/H1N1 koji je odnio najmanje 20 života u Meksiku 'nedvojbeno ima pandemijski potencijal' te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. U glavnom gradu Meksika u subotu su zbog epidemije otkazane sve javne priredbe.

Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti u Atlanti potvrdio je da su, osim slučajeva u New Yorku, zabilježena još dva oboljela u Kanzasu te 9 u Kaliforniji i u Teksasu.

U Europi još nema potvrđenih slučajeva, troje u Španjolskoj na promatranju

Europska komisija objavila je u nedjelju da u Europi još nije zabilježen nijedan slučaj novoga tipa svinjske gripe od kojega je u Meksiku umrla 81 osoba, a oboljelih ima i u Sjedinjenim Državama.

'Dosad nije zabilježen nijedan slučaj u Europi. Pozorno pratimo razvoj stanja', rekla je glasnogovornica Europske komisije, tijela koje nadzire i zdravstvenu politiku 27-člane Unije.

'Stalno kontaktiramo s Europskim centrom za nadzor bolesti, sa Sjedinjenim Državama, Meksikom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa zemljama članicama i stalno procjenjujemo podatke koje imamo', dodala je.

Ipak, postoje indicije da je bolest prešla preko oceana. Tri osobe 'sa simptomima gripe koje su nedavno boravile u Meksiku' smještene su 'na promatranje' i izolirane u Španjolskoj, objavila je u nedjelju španjolska ministrica zdravstva Trinidad Jimenez.

'Te osobe izolirane su u očekivanju rezultata pretraga' kako bi se odredilo jesu li zaražene svinjskom gripom, dodala je ministrica na konferenciji za tisak ističući da njihovo stanje "nije teško".

'Jednostavno se radi o osobama sa simptomima gripe koje su doputovale iz Meksika prije dva, tri ili četiri dana', istaknula je Jimenez ističući kako se radi o "mjeri predostrožnosti".

Najnoviji podatci o svinjskoj gripi koja se pojavila u Meksiku govore o 81 sumnjivoj smrti nakon 13. travnja, od kojih je za 20 potvrđeno da ih je izazvao virus, rekao je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova.