AFERA U HRVATSKOJ AMBASADI

'Svi švercaju alkohol, zašto mi ne smijemo?'

11.03.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović bio je na pripremnom ročištu zbog optužbe da je veleposlanstvu i hrvatskim tvrtkama u Libiji švercao alkohol

Njegova obrana tvrdi da je to uobičajena praksa ostatka svijeta.

'Čak je i sam tužitelj priznao da je takva praksa uobičajena kod svih ostalih država u Libiji', tvrdi obrana Jovana Vejnovića kojega USKOK-ova optužnica tereti da je od 2006. do 2008. omogućio djelatnicima veleposlanstva te zaposlenicima dviju hrvatskih tvrtki koje djeluju u Libiji nabavu alkoholnih pića koja nisu mogli legalno kupiti u toj zemlji. On je prema optužnici sedam puta u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena naručio nešto više od pet tisuća litara alkoholnih pića vrijednih 46.550,62 dolara. Manji dio kupljen je za potrebe veleposlanstva, a preostali dio za osobe koje nisu imale diplomatski status.

'Nakon puno muke u istrazi tužitelj je pod pritiskom suda učinio nespornim da sve ostale ambasade tako rade. Onda svi krše zakon! Mi smo priložili dokaze o tome i dokumentaciju stranih firmi te osam zapadnoeuropskih zemalja koje isto tako rade', rekla je odvjetnica Lina Budak koja smatra da u ovom slučaju nema nikakve krivnje njenog klijenta Jovana Vejnovića.