SRUŠILI AMERIČKI DRON

Svi strahuju da će se gerilsko pleme ozbiljno umiješati u rat na Bliskom istoku, a evo i zašto

11.11.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Hutiji tvrde da su posljednjih dana dronovima napadali Izrael, a dužnosnici u Washingtonu potvrdili su da jemenski pobunjenici stoje iza obaranja američkog izviđačkog drona MQ-9 iznad Crvenog mora. Istražili smo arsenal Hutija i na koji način bi mogli dodatno zaprijetiti

Medijska izvješća navode da je izraelski protuzračni sustav unazad mjesec dana uspješno presreo tri zračna napada Hutija projektilima i bespilotnim letjelicama prije nego što su oni uspjeli doći do Eilata, najjužnijeg grada u Izraelu. Vojni i politički analitičari smatraju da Hutiji pokretanjem zračnih napada na tu zemlju pokušavaju povećati pritisak na druge zajednice u cijeloj regiji kako bi uskladili panislamski narativ prema kojem i ta jemenska skupina odgovara na izraelske napade protiv svih muslimana.

Pleme Huti sa sjevera Jemena pokrenulo je kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća pokret vjerskog preproda zejdijske sekte šijitskog islama, koja je nekoć vladala Jemenom, ali čije je područje utjecaja osiromašeno i marginalizirano. Kako su rasla trvenja s jemenskom vladom, Hutiji su vodili niz gerilskih ratova s vladinim snagama, ali i kratki oružani sukob s moćnom sunitskom Saudijskom Arabijom te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a oni ne namjeravaju tolerirati širenje šijitskog islama kakav podržava Iran.

Ipak, Hutiji su potpomognuti Iranom uspjeli zavladati sjeverom Jemena dok se međunarodno priznata jemenska vlada smjestila u Adenu na krajnjem jugu zemlje. U napadima na Saudijsku Arabiju i UAE koristili su raketne projektile i bespilotne letjelice gađajući naftna postrojenja i vitalnu infrastrukturu. Rijad i Abu Dhabi optužili su Iran za naoružavanje, obuku i financiranje Hutija, premda oni niječu da su iranski posrednici i tvrde da razvijaju vlastito oružje.

Hutiji u Jemenu gaze izraelsku i američku zastavu Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Srušili američki dron

Nakon što je palestinski sunitski Hamas početkom listopada brutalno napao Izraelce, a oni žestoko uzvratili bombardiranjem Gaze, Hutiji su, bez obzira na vjerske podjele unutar islama, požurili svrstati se uz islamističke radikale iz Palestine. Svoju priliku na međunarodnoj političkoj sceni temelje na iranskoj podršci i činjenici da je Izraelu iz Libanona zaprijetio i šijitski Hezbolah, koji Teheran izravno naoružava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Iako Hutiji imaju cilj ujediniti jemensku javnost za palestinsku oslobodilačku stvar na domaćoj razini, regionalni signal je potaknuti nesigurnost i nestabilnost u njoj i odvojiti Jemen od arapskih vlada koje su normalizirale veze s Izraelom, poput Emirata, Bahreina i Saudijske Arabije, koja je to tek najavila.

Pod sloganom 'Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Židovima i pobjeda islamu', Hutiji tvrde da su dosad lansirali velik broj balističkih projektila i bespilotnih letjelica te prijete da će biti još napada 'kako bi pomogli Palestincima u pobjedi'. U međuvremenu su američki dužnosnici potvrdili da je iznad Crvenog mora srušen dron MQ-9, koji je američka ratna mornarica lansirala radi izviđanja, ali da je američki razarač USS Carney prije toga uspio oboriti nekoliko njihovih krstarećih projektila i dronova.

  • +3
Vojni manevar Hutija u znak solidarnosti s Palestinom Izvor: EPA / Autor: HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT

Strah od iranskih Tankila i Asafa

Govoreći za Deutsche Welle, londonski stručnjak za Jemen i Bliski istok Matthew Hedges ocijenio je da nedavni napadi Hutija predstavljaju samo simboličnu prijetnju Izraelu. Svoj stav pokrijepio je tvrdnjom da, unatoč velikom iranskom ulaganju u balističke rakete i bespilotne letjelice za tu skupinu, Hutiji nemaju isti lanac opskrbe kao drugi iranski posrednici poput Hezbolaha, kao i da su prilično ograničeni u svojoj dugoročnoj sposobnosti da provode slične borbene operacije.

Ipak, Hedges je zabrinut zbog mogućeg razvoja ratnih sposobnosti Hutija u budućnosti jer su počeli koristiti bespilotne podmorničke projektile, što može umnožiti niz potencijalnih prijetnji Izraelu i Zapadu.

Fabian Hinz, njemački analitičar koji se specijalizirao za obrambenu i vojnu analizu na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), napisao je u nedavnoj analizi na web stranici tog instituta da je tijekom rujna, za vrijeme održavanja vojne parade Hutija u Sani, vidio nekoliko dosad neviđenih tipova balističkih i krstarećih projektila iranskog podrijetla. Hinz ističe da su Hutiji, uz iransku pomoć, uspjeli izgraditi niz precizno navođenih raketa, balističkih projektila, krstarećih projektila za kopnene napade i protubrodskih sposobnosti u iznimno kratkom vremenskom razdoblju.

Njemački analitičar naglašava da navedeni niz uključuje dosad neviđenu protubrodsku verziju rakete Tankil. Ocjenjuje da ako Tankil i ranije predstavljeni Asaf, protubrodska inačica iranskog Fateha s navodnim dometom od 400 kilometara, postanu operativni, omogućit će Hutijima da gađaju brodove u Crvenom moru i dijelovima Adenskog zaljeva. Time bi, slažu se vojni analitičari, itekako mogli pogoršati ionako kompliciranu situaciju na Bliskom istoku.