rat na levantu

Dužnosnici Gaze: Izrael pokrenuo napade na najmanje tri bolnice

10.11.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Dužnosnici Gaze rekli su da Izrael u petak napada najmanje tri bolnice ili područja u blizini, dodatno ugrožavajući zdravstveni sustav preplavljen tisućama žrtava i ljudi raseljenih zbog izraelskog rata protiv Hamasa u palestinskoj enklavi

"Izraelska okupacija pokrenula je istodobne napade na niz bolnica tijekom proteklih sati", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al-Kidra televiziji Al Jazeera. Kidra je rekao da Izrael gađa dvorište Al Shife, najveće bolnice u gradu Gazi, i da ima žrtava, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele ispod Al Shife, optužbe koje Hamas opovrgava. Izraelska vojska nije odmah komentirala Kidrinu izjavu, koju Reuters nije mogao neovisno provjeriti.

Izraelska vojna kampanja za brisanje Hamasa počela je nakon napada militanata 7. listopada na južni Izrael i traje mjesec dana. Bolnice u Gazi jedva se nose sa žrtvama, jer su ponestale medicinske zalihe, čista voda i gorivo za generatore. Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nije u funkciji zbog štete od bombardiranja ili nedostatka goriva.

Palestinski mediji objavili su u petak videosnimku Al Shife, koju Reuters nije mogao odmah potvrditi, za koju kažu da prikazuje posljedice izraelskog napada na parkiralište gdje su raseljeni Palestinci bili sklonjeni, a novinari promatrali. Vidjela se lokva krvi pored tijela čovjeka kojeg su stavljali na nosila.

"S obzirom na tekuće udare i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit tisuća tamošnjih civila, među kojima ima mnogo djece, koja traže medicinsku skrb i sklonište", objavio je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Kidra je rekao da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr "svjedočili nizu izravnih napada i bombardiranja" u petak. Rekao je da su u napadima na krug bolnice u Al-Rantisiju zapaljena vozila, ali je požar djelomično ugašen.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije priopćilo je u petak da je tijekom noći došlo do eksplozija u blizini indonezijske bolnice, koje su oštetile dijelove bolnice smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno tko je odgovoran za eksploziju i nisu izvijestili o poginulima ili ozlijeđenima.

"Indonezija još jednom osuđuje divljačke napade na civile i civilne objekte, posebice humanitarne objekte u Gazi", stoji u priopćenju ministarstva.

Izraelska vojska je rekla da ima dokaze da Hamas koristi Al Shifu i druge bolnice kao što je indonezijska bolnica za skrivanje zapovjednih mjesta i ulaznih točaka u opsežnu mrežu tunela ispod Gaze. Kaže da ne cilja civile, a omogućio je nekim ranjenim palestinskim civilima da prijeđu u Egipat na liječenje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'