kandidatkinja za gradonačelnicu splita

Sveučilišna profesorica i bivša šefica NO-a Hajduka odbija spekulacije da je 'trojanski konj' HDZ-a: Branki Ramljak postavili smo jedno konkretno pitanje

07.12.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Sveučilišna profesorica Branka Ramljak, u javnosti poznata kao bivša predsjednica Nadzornog odbora Hajduka i donedavna državna tajnica u Ministarstvu znanosti za vrijeme Blaženke Divjak, objavila je da će se u svibnju iduće godine natjecati za gradonačelnicu Splita kao nezavisna kandidatkinja. Na društvenim mrežama objavila je video s kandidaturom, a u lokalnim medijima objasnila da upravo kreira program i sastavlja svoj tim te poziva sugrađane da joj se priključe

'Nije pitanje možemo li, nego usudimo li se bolje', naslov je njenog videa u kojemu objašnjava da je Split grad najvećeg neiskorištenog potencijala u Hrvatskoj, a ima politike daleko nazadnije od mnogih hrvatskih općina.

Sebe predstavlja kao 'običnu Splićanku'.

Branka Ramljak profesorica je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, gdje je tri puta birana za prodekanicu, a kasnije i za prorektoricu Sveučilišta. Veliku pažnju izazvao je njen izbor u Nadzorni odbor Hajduka na prvim demokratskim izborima članova kluba 2011. godine, da bi ubrzo - kada se iz tog tijela povukao Josip Paladino - preuzela i mjesto predsjednice.

Godine 2017. Vlada ju je imenovala povjerenicom za Split, nakon što tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasaru nije usvojen gradski proračun, pa je do lokalnih izbora vodila grad na 68 dana. Potom biva imenovana za državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje provodi posljednje četiri godine.

Zasad nije jasno s kojim timom izlazi na izbore: tvrdi da se mogu očekivati iznenađenja, ali da joj ni u kojem slučaju nije bliska formalna politika. Odbija spekulacije da je 'trojanski konj' HDZ-a, nastale zahvaljujući činjenici da je njen brat kao član te stranke već dvadeset godina načelnik općine Sukošan iz Zadra, a i ona je formalno bila dijelom Plenkovićeve HDZ-ove vlade.

'Nikad nisam imala niti jednu stranačku iskaznicu, niti namjeravam. Da sam htjela biti stranački kandidat, mogla sam to biti prije, a i na izborima koji slijede. Da su dosadašnje gradske upravljačke strukture dobro radile svoj posao, nikad se ne bih ni upustila u ovo. Bitno je, a to će biti jasno i kad vidite druge osobe koje idu sa mnom u ovu priču, da smo potpuno neovisni i da nas jedino Split veže, a ne nikakva stranka niti ideologija', rekla je Ramljak u ponedjeljak u razgovoru za Dalmatinski portal.

Upitana je i da ocijeni rad tri gradonačelnika izabrana na neposrednim izborima - Keruma, Baldasara i Krstulovića Opare. 'Dvojicu su birači već ocijenili, a uskoro će i trećeg. Mislim da je ta ocjena zaslužena', rekla je.

Niz godina Imali smo 'vertikale', pa što smo napravili?

Do konkretnijeg predstavljanja ekipe s kojom namjerava izaći na izbore i programa koji radi za Split, tportal je Branki Ramljak postavio jedno konkretno pitanje: ukoliko već nema veze s HDZ-om, neće li joj to predstavljati poteškoću s obzirom na to da se na lokalnim razinama puno nade često polaže na 'vertikalu vlasti' prema Zagrebu?

  • +3
Branka Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Recite mi stranku, premijera ili ministra koji će ignorirati smisleni zahtjev iz Splita. Niz godina Imali smo 'vertikale', pa što smo napravili? Ništa, svađali smo se mi s njima i oni s nama, prije svega jer nikad nismo znali i bili suglasni oko toga što mi želimo. Splitsko vodstvo koje dobije legitimitet na izborima i ima zdrav i održiv prijedlog nikada neće biti ignorirano jer to naprosto nije moguće, to je snaga koju daju birači. Kad budemo znali što želimo, kad budemo imali uređen grad, prostorne planove, izrađenu strategiju i projektno-tehničku dokumentaciju, onda ćemo moći kriviti Svjetske banku, Europsku uniju, državu, masone i Ruse za to što nam grad pliva ili šuma propada', rekla je Ramljak za tportal.

Tvrdi da nema 'ni mecenu, ni stranačku infrastrukturu iza sebe'.

Tko je sve u igri 

Ukoliko bi doista bila izabrana za gradonačelnicu, Ramljak bi bila tek druga žena na toj funkciji: prva je koncem osamdesetih, doduše u drugom uređenju, na tri godine bila Gordana Kosanović.

Kao protukandidati s neobjavljenom kandidaturom zasad figuriraju novi šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović i nepoderivi Željko Kerum, zatim predsjednik splitskog HSLS-a Zdeslav Benzon, a očekuje se još više imena iz kruga nevladinih aktivista i stranaka poput (raspadnutog) splitskog ogranka Pametnog, Mosta i drugih.

U Splitu, inače, nikada u novijoj povijesti jedan gradonačelnik nije uspio osvojiti drugi mandat. Otkako se biraju na neposrednim izborima, nijedan nije uspio ni ući u drugi krug. Aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je da nema namjeru ponovno se natjecati.