PROMJENE U HDZ-U, ALI I NA ČELU SPLITA

Andro Krstulović Opara odustao: 'Neću se više kandidirati za gradonačelnika, zdravlje mi je važnije'

04.11.2020 u 11:50

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u srijedu je, uoči početka sjednice Gradskog vijeća, novinarima potvrdio da se na izborima u svibnju iduće godine neće kandidirati za novi mandat. To je obrazložio zdravstvenim razlozima

'U dogovoru s doktorima i obitelji odlučio sam kako se neću kandidirati jer mi je zdravlje na prvom mjestu', rekao je Krstulović Opara. Dodao je da trenutno najizgledniji (a vjerojatno i jedini) kandidat za novog predsjednika splitskog HDZ-a, a potom i kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović, ima njegovu potporu.

Dan ranije, u utorak, i dosadašnji predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u proteklih osam godina Petar Škorić objavio je da se ne namjerava ponovno kandidirati za tu funkciju. Spekuliralo se da će se bitka za šefa splitskog HDZ-a voditi upravo između Škorića i Mihanovića, no Škorić je procijenio da nema dovoljnu podršku na terenu i odustao je, jednako kao i utjecajni Domagoj Maroević - navodno favorit Andreja Plenkovića - koji se povukao iz obiteljskih i zdravstvenih razloga.

Škorić i Maroević namjeravali su, u slučaju pobjede, podržati ponovnu kandidaturu Andre Krstulovića Opare.

Tako ispada da će jedini kandidat na izborima 22. studenog biti upravo Vice Mihanović, kojega se u kuloarima svrstava u sferu utjecaja prilično moćnog šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera. On zasad odbija javno govoriti na ovu temu, za tportal je tek kazao da će se izjasniti kada za to dođe vrijeme. No, izvjesno je da će se nakon osvajanja stranke kandidirati i za gradonačelnika.

Sada je izvjesno i da će se nastaviti splitska tradicija od početka devedesetih, po kojoj nijedan gradonačelnik nije uspio osvojiti drugi mandat. Dapače, otkako se biraju na neposrednim izborima, nijedan nije uspio ni ući u drugi krug.

Andro Krstulović Opara bi se nakon svibnja iduće godine mogao povući u Sabor, budući da je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio mandat.