Stefan Lofven

Švedska: Premijer na odlasku i dalje najomiljeniji čelnik, unatoč krizi

24.06.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Socialdemokratski premijer na odlasku Stefan Lofven čelnik je kojemu Šveđani najviše vjeruju, pokazuje anketa objavljena u četvrtak, unatoč krizi zbog koje mu je parlament početkom tjedna izglasao nepovjerenje

Anketa Novusa pokazuje da 38 posto Šveđana ima povjerenja u Lofvena, više nego u njegova vjerojatnog suparnika za mjesto premijera Ulfa Kristerssona, čelnika stranke desnog centra Umjerene stranke, kojeg podržava 35 posto ispitanika.

Loftven ima tjedan dana da podnese ostavku ili sazove nove izbore nakon što mu je u ponedjeljak izglasano nepovjerenje.

Nacionalistički Švedski demokrati iskoristili su priliku da organiziraju glasovanje o povjerenju nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu lijevog centra zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.

Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Sada bi Lofven morao ponovno uvjeriti Lijevu stranku da mu da potporu, kao i Liberalnu stranku, da bi mogao formirati održivu vladu.

Lijeva stranka mogla bi se vratiti nakon eventualnih promjena u planovima za ublažavanje kontrole najamnina.

Liberali su s druge strane rekli da žele Kristerssona za premijera.

Anketa Novusa pokazala je da je podrška Lofvenu porasla za 2 postotna boda od ožujka, a umjereni čelnik Ulf Kristersson pao je za 1 bod.