pridruživanje nato-u

Švedska i Finska kažu da ima pomaka u pregovorima s Turskom: 'Razumijevanje se donekle povećalo s obje strane'

28.06.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavili su u utorak da je postignut određeni napredak u pregovorima s ciljem prevladavanja prigovora Turske švedskom i finskom zahtjevu za članstvom u NATO-u

Turska je blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, optužujući ih da podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Očekuje se da će čelnici NATO-a pozvati turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ukine veto na njihove kandidature kada se sastanu na trodnevnom summitu u Madridu u utorak, dok zapad nastoji odaslati Rusiji i Kini signal odlučnosti.

'Spremni smo na mogućnost da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi danas, ali bi moglo potrajati i dulje', rekla je Linde za dnevnik Svenska Dagbladet (SvD). Niinisto je bio malo oprezniji. Kazao je da je u razgovorima bilo više međusobnog razumijevanja, ali da nije ni optimističan ni pesimističan kada je riječ o razrješenju krize uoči njegovog sastanka s Erdoganom, čelnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson kasnije u utorak u Madridu.

'Opće je stajalište da su rasprave protekle nešto bolje, što bi trebalo značiti da se razumijevanje donekle povećalo s obje strane', rekao je Niinisto novinarima, misleći na prethodne razgovore između diplomata. Govoreći prije odlaska na samit NATO-a u Madridu, Erdogan je rekao da skandinavske zemlje moraju uzeti u obzir zabrinutost Turske i ponuditi djela, a ne riječi, ako žele postati članice NATO-a.