PRIJEDLOG DESNIČARA

Švedska će deportirati strance koji prose?

08.11.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Desničarska stranka Švedskih demokrata predložila je pritvor ili čak deportaciju stranaca koji budu uhvaćeni u prošnji na ulicama u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA)

'Prosjačenje treba smatrati ekscesom za sve strance, a kao kaznu treba uvesti protjerivanje ili zabranu ulaska u Švedsku na određeno vrijeme', navedeno je u službenom programu ove političke stranke.

Inače, Švedski demokrati su ušli u državni parlament prvi put 2010. godine snažno zagovarajući antiimigracijske politike i euroskeptične ideje, a čelnici stranke nadaju da će osvojiti još više mjesta na narednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u rujnu 2014. godine.

Istraživanje javnog mijenja u Švedskoj govori da ova stranka ima oko osam do 12 posto podrške među građanima Švedske, što predstavlja značajan udio u političkom životu te skandinavske zemlje.

Prema navodima ove političke stranke, u dijelu koji se odnosi na borbu protiv kriminala istaknuto je da postoje dvije vrste prosjaka u Švedskoj: stranci i oni koji su rođeni u Švedskoj.

'Glavni razlog zbog kojeg prosjaci dolaze u Švedsku je da prose na profesionalan način. Ne možemo ih usporediti sa švedskim prosjacima koji često prose jer nemaju krov nad glavom ili su pak ovisni o alkoholu ili drugim drogama', navedeno je u stranačkom programu Švedskih demokrata.

Iz ove stranke poručuju da socijalni programi moraju prije svega biti usmjereni švedskim državljanima.

'Švedski demokrati tvrde da za profesionalno prosjačenje nema mjesta u Švedskoj. Mi također osjećamo da programi socijalnog osiguranja u Švedskoj moraju prije svega biti usmjereni našim građanima', navedeno je u stranačkom programu.

U Švedskoj se inače nalazi relativno mali broj beskućnika, ali njihov broj je porastao kao rezultat ekonomske i financijske krize u Europi.

Vlada Švedske je 2012. godine priopćila da se u toj zemlji nalazi 370 beskućnika iz zemalja članica Europske unije, a najviše ih je iz Rumunjske.

Prema statističkim podacima iz 2010. godine, 1,33 milijuna osoba ili 14,3 posto ukupne populacije Švedske činili su građani stranog porijekla. Od toga njih 859.000, odnosno 9,2 posto su rođeni izvan zemalja EU-a, a 477.000 ili njih 5,1 posto rođeni su u zemljama EU-a.

U Švedskoj je 2009. godine zabilježen najviši broj stranaca, kada se u zemlju doselilo 102.280 ljudi, čime je ukupni broj stanovnika porastao za 84.335 osoba.

Imigranti u Švedskoj najviše su naseljeni u urbanim dijelovima Svealanda i Gotalanda, a četiri najveće zajednice stranaca u toj zemlji, koju svrstavaju među najbogatije i najrazvijenije u svijetu, dolaze iz Finske, bivše Jugoslavije, Iraka i Irana.