upozorenje iz ministarstva

Sve više recikliramo, no situacija nije dobra; na smetlištima završi 58 posto komunalnog otpada

16.11.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Iako su u Hrvatskoj prethodnih godina postignuti značajni rezultati u povećanju recikliranja, još uvijek je u 2021. na odlagališta odloženo 58 posto komunalnog otpada, upozorio je u srijedu državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat

Ciljevi koje moramo postići do 2035. godine su smanjenje odlaganja otpada na odlagališta s 58 na 10 posto te povećanje recikliranja s 31 na 65 posto, istaknuo je Horvat na završnoj konferenciji dvogodišnjeg projekta „Primjena koncepta kružnoga gospodarstva u gospodarenju otpadom“.

Projekt su zajednički proveli Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda EU.

Cilj mu je bio pružiti potporu Hrvatskoj u prelasku na kružno gospodarstvo, a naglasak je bio na održivom gospodarenju građevnim otpadom.

Ministarstvo je odabralo sektor građevnog otpada kao prioritetnu kategoriju otpada prvenstveno zbog njihovog velikog materijalnog i ugljičnog otiska, ali i socio-ekonomske vrijednosti. Ta je odluka potaknuta dvama razornim potresima i velikim količinama građevnog otpada.

U sklopu projekta izrađen je prijedlog petogodišnjeg Akcijskog plana za kružno gospodarenje građevnim i otpadom od rušenja koji definira mjere i radnje za smanjenje stvaranja otpada i ostvarenje zacrtanog cilja EU-a od 70 posto oporabe.

Identificirana su još tri prioritetna sektora koja bi mogla imati najviše koristi od primjene kružnih rješenja - plastika, hrana i tekstil. Akcijski plan će biti sastavni dio novog Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2023. do 2028.

  • +13
Jakuševec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Istaknuto je kako Hrvatska godišnje proizvede oko šest milijuna tona otpada, što je prosječno oko 1,5 tona po osobi godišnje, a većina dolazi od građevinskog sektora i kućanstava.

Sustav gospodarenja otpadom uvelike se oslanja na 80 aktivnih odlagališta, na koja je lani odloženo 58 posto komunalnog otpada.

Direktor Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Jehan Arulpragasam poručio je da promjena načina proizvodnje i potrošnje proizvoda zahtijeva ambiciozne reforme.

Drago mu je da je hrvatska Vlada prepoznala važnost kružne transformacije gospodarstva te podržavaju njezina nastojanja da ostvari ciljeve EU-a koji se odnose na iskorištavanje i obradu otpada kao resursa i ograničenje uporabe odlagališta.

Na konferenciji je istaknuto kako je dvogodišnji angažman Ministarstva i Svjetske banke doprinio izradi mjera i politika koje potiču smanjenu potrošnju, dugotrajniju upotrebu proizvoda i materijala te produljenje njihovog vijeka trajanja.

Reportaža s Jakuševca Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić / tportal.hr