TEŠKA VREMENA

Sve više Hrvata utjehu traži u antidepresivima

10.04.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Uskrs je možda nakratko popravio raspoloženje, no posljednjih godina, čini se, stanovnici Hrvatske imaju sve više briga, a sve manje radosnih dana. Pokazuje to stalan rast potrošnje lijekova za smirenje i antidepresiva, na koje se na godinu potroši gotovo 90 milijuna kuna, izvijestila je RTL televizija

U zadnje vrijeme prodaja lijekova za smirenje i antidepresiva je porasla. I dok je u 2008. na antidepresive potrošeno više od 78 milijuna kuna, godinu kasnije četiri milijuna više, u 2010. na njih je potrošeno 88 milijuna kuna. Liječnike ova brojka ne iznenađuje jer, kažu, sve je više onih traže njihovu pomoć.

'Zemlje koje su u tranziciji uvijek imaju na jedan način veću pojavnost psihičkih poremećaja upravo zato što kod tranzicije ne mijenja se samo društveno-ekonomski poredak i ustroj zemlje, nego se mijenja i sustav vrijednosti, a ljudi se u tome dosta teško snalaze', kazala je za RTL psihijatrica Petrana Brečić.

Zato mnogi često završe u bolnici. U 2010. zbog duševnih poremećaja u Hrvatskoj je bilo više od 41 tisuću hospitalizacija. Jedan od uzroka bila je depresija. No ona se može izbjeći.

Liječnici kažu da antidepresivi ne rješavaju probleme, a pozitivno razmišljanje ne prodaje se u ljekarni.