BITKA ZA BOLJU HRVATSKU

'Sve što radimo daje rezultate, više ćemo vam dati nego uzeti'

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić poručio je u subotu da traje bitka za bolju Hrvatsku. Pohvalio se i s pozitivnim pokazateljima. A čak 50 tisuća građana od sljedeće godine državi će plaćati 12 posto od kamata na štednju, čime Vlada krpa proračun nakon što je radnicima poreznom reformom poklonila nešto veće plaće

'Naša bitka za bolju Hrvatsku traje i trajat će ovih godinu i dva, tri mjeseca do sljedećih parlamentarnih izbora. Uvjeren sam da će sve što radimo dati rezultate i već daje. Vrlo često zanemarujemo pozitivne indikatore - industrijska proizvodnja, izvoz, pa ni turistička sezona unatoč vremenu neće biti loša. Nezaposlenost pada na godišnjoj razini, prvi put u tri, četiri godine', kazao je Branko Grčić, koji je danas sudjelovao na sjednici Glavnog odbora SDP-a na kojoj je podršku dobio predsjednički kandidat Ivo Josipović

Podsjetimo, Grčić je najavio uvođenje poreza na štednju od 1. siječnja 2015. po stopi od 12 posto, rekavši da je taj potez dogovoren s Europskom komisijom.

'Oni koji imaju male štednje, od 88 do 100.000 kuna, godišnje bi plaćali oko 170 kuna. Morate priznati kako to nije veliko opterećenje na zaradu', rekao je za RTL Danas ministar Boris Lalovac

RTL izvještava da je to 'gigantski kolač od čak 75 milijardi kuna štednje koji Vladin porezni nož još nije ni zarezao'. 'Od kamata na taj novac 50 tisuća štediša u Hrvatskoj zaradi 2,3 milijardi kuna godišnje. U prosjeku godišnja zarada po štediši iznosi 45 tisuća kuna od čega bi država uzela prosječnih 5.600 kuna', izvijestio je RTL Danas.

'Građani Hrvatske su mogli očekivati da će taj porez prije ili kasnije biti uveden, no loše izkomuniciran taj porez mogao bi stvoriti probleme. Najveći problem bi bio panika u smislu da štediše negativno reagiraju na smanjene prihode od kamata i odluče tu štednju držati negdje izvan bankovnog sustava. To je scenarij koji ne želimo', upozorava Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Vlada kaže da će više dati građanima nego što će im uzeti.

'Porez na štednju je zapravo jedna koletaleralna stvar koja je već davno spomenuta kao dio konsolidacije i ovdje ide kao dio kompanzacije manjih prihoda jedinica lokalne samouprave. To je daleko manje opterećenje nego što je ovo rasterećenje građana', tvrdi Grčić.

HDZ poručuje da Vlada radi kontradiktorne poteze.

'Dohodak od kamata na štednju je možda i jedni dohodak koji su građani mogli doista davati za potrošnju. Pa ako stimuliramo potrošnju zašto onda uvodimo taj porez', pita se HDZ-ovka Ivana Maletić.

Više o toj temi možete doznati ovdje