covid potvrde

Plenković najavio da će zadužiti Malenicu za pravno sankcioniranje Bulja i Petrine, ali Malenica kaže da nije nadležan

17.11.2021 u 10:39

Bionic
Reading

Kako, tko može i mogu li se uopće sankcionirati načelnik Općine Primošten Stipe Petrina i gradonačelnik Sinja Miro Bulj nakon što su se oglušili na odluku Stožera civilne zaštite RH i odlučili ne tražiti od zaposlenika i posjetitelja covid potvrde ili testiranje na koronavirus. Premijer Andrej Plenković najavljuje da će zadužiti ministra uprave Ivana Malenicu za njihovo pravno sankcioniranje, ali on za tportal kaže da nije nadležan za to

Petrina se, podsjetimo, pravdao tehničkom nemogućnošću provođenja novih mjera jer nemaju osobu koja bi to kontrolirala. Uz to je postavio pitanje osobe koja bi trebala raditi test i u konačnici tko će to platiti jer bi on za tako nešto, kako je rekao, morao raditi rebalans.

Bulj je pak u Sinju odlučio da neće provoditi odluku Stožera civilne zaštite jer smatra da covid potvrda nije zaštita od zaraze. Pojasnio je da potvrda dijeli narod i da je on za slobodu izbora. Jučer je Most, čiji je Bulj član, najavio pokretanje referendumske inicijative za ukidanje potvrda. Sličnog razmišljanja bio je i predsjednik RH Zoran Milanović najavivši da će oni na Pantovčaku raditi po svom i da 'neće maltretirati ljude potvrdama'.

I dok s jedne strane oni koji nemaju potvrdu i odbiju testiranje, poput četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, mogu dobiti otkaz, s druge saborski zastupnik Bloka za Hrvatsku, koji djeluje u zastupničkom klubu Domovinskog pokreta, Zlatko Hasanbegović javno poručuje da neće dolaziti na posao i da u radu Sabora neće sudjelovati ni online, a otkaz ne može dobiti jer je izabran, baš kao što su izabrani Petrina i Bulj.

  • +15
Stožer civilne zaštite na sjednici 12. studenog donio je odluku o covid potvrdama Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Mislim da ćemo zadužiti ministra Malenicu, prije svega zbog izjave Bulja i Petrine, da vidimo kako pravno možemo sankcionirati takvu situaciju, jer ovo je nedopustivo', kazao je u utorak poslijepodne premijer Andrej Plenković. Dok je Plenković davao izjavu, iz Ministarstva pravosuđa i uprave tportal je dobio odgovor na pitanje postavljeno ujutro, a u kojem stoji da je 'Odluka donesena na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakona o sustavu civilne zaštite, za čiju provedu nije nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave'. Tko je nadležan, iz tog ministarstva ne navode.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Ono što se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti da iščitati to je da je za neprovođenje mjera propisana kazna od 50 do 100 tisuća kuna za pravne osobe, što općine, gradovi i županije i jesu. No da bi se ispisale kazne, na teren najprije moraju izaći sanitarni inspektori, kojima može pomagati i policija, a nakon toga treba utvrditi ima li prekršaja. Kako je spomenutu odluku donio Stožer civilne zaštite RH, upite smo u utorak poslali i na njegovu te adresu Državnog inspektorata. Međutim njihove odgovore nismo dobili.