TKO JE MATKO GLUNČIĆ?

Svađao se s Jokićem, bio upleten u skandale te zavadio HDZ i HNS

04.04.2018 u 21:31

Bionic
Reading

Kandidatura Matka Glunčića za šefa Ekspertne radne skupine za izradu kurikuluma (ERS) uzrokovala je novi sukob u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a. Unatoč višesatnom natezanju u utorak, nisu se uspjeli dogovoriti oko njegova imenovanja zato što ga na toj dužnosti, usprkos podršci premijera Andreja Plenkovića, ne želi HNS-ova ministrica znanosti Blaženka Divjak. Tportal je provjerio tko je čovjek oko kojega se lome koalicijska koplja

Ovaj docent sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta bio je voditelj Povjerenstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, osnovanog nakon što je Boris Jokić dao ostavku na čelno mjesto Ekspertne radne skupine. U javnosti se čulo za njega kada je u televizijskoj emisiji krajem 2016. godine optužio Jokića za pretjeranu žurbu pri izradi kurikularne reforme. Jokić mu je odgovorio kako to nije istina te ga je optužio da javno govori laži.

Glasan kritičar kurikularne reforme medijsku prašinu ponovno je podigao lanjskom kontroverznom izjavom kako su u statistici PISA 2015., najvećeg svjetskog obrazovnog istraživanja znanja i vještina učenika u dobi od petnaest godina, rezultati hrvatskih učenika slabiji zato što su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama, kao i nacionalne manjine.

'U ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. U nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine', odjeknuo je Glunčićev komentar PISA istraživanja početkom prošle godine. Reagirali su odmah predstavnici nacionalnih manjina, a na noge su se podigle i pravobraniteljice kako za djecu tako i osoba s invaliditetom.

Osude su se nizale. Sada već bivši SDP-ovac Mirando Mrsić pozvao ga je na odgovornost i davanje ostavke, a za akademika Vlatka Silobrčića mjesta za ispriku nije bilo, već je tražio njegovu smjenu.

Glunčić je pak požar pokušao ugasiti ispričavajući se nekoliko puta.

'Nisam dobro izrazio svoju misao. Provjerio sam naknadno informacije i vidio da u PISA istraživanje nisu uključene nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama. Žao mi je. Ispričavam se ako je netko krivo shvatio moju izjavu... Nisam političar. Nisam naviknut na političke izjave', jedna je od isprika.

  • +5
Matko Glunčić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

U njegovu obranu stao je tadašnji ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rekavši da je Glunčić dao pogrešnu, nespretnu i neprihvatljivu izjavu, ali i da je svoju grešku ubrzo uvidio, da ju je nastojao razjasniti i ispraviti te da se ispričao. Barišić je tada naveo kako je Glunčić svojim ponašanjem pokazao 'moralnu svijest o odgovornosti za javnu riječ'.

Obojica su se prošlog listopada pak našla kao točka dnevnog reda pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Dok postupak nije pokrenut protiv bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, koji je bio prijavljen da je financirao udruge, kongrese i časopise s kojima je povezan, u istom je predmetu pokrenut protiv državnog tajnika Matka Glunčića zbog postojanja poveznice s Hrvatskim fizikalnim društvom i časopisom Matematičko-fizički list, o čijem je financiranju donosio odluke.

Glunčić, Dubrovčanin po rođenju, na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo znanosti i obrazovanja stigao je sa Zavoda za teorijsku fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ondje je blisko surađivao s akademikom Vladimirom Paarom, bliskim HDZ-u, koji mu je često bio i mentor za znanstvene radove.

Popunjavajući svoju imovinsku karticu, naveo je krajem 2016. kako je oženjen i ima djece te da su mu mjesečna primanja u bruto iznosu 23.725,11 kuna. Posjeduje stan u Zagrebu, kreditno je zadužen, a vozi, iščitava se iz imovinske kartice, Ford Focus Trend iz 2014. Dok mu je supruga naslijedila udjele u fondovima ZBI Link i KD Europa, on posjeduje dionice Atlantic grupe, Atlantske i Lošinjske plovidbe, HT-a, Proficija i Genere.

Obznanjivanjem svoje namjere za kandidiranje za šefa ERS-a stvari na političkoj sceni su se zakuhale. Novinarima je Glunčić rekao kako vjeruje da ima šanse s obzirom da je napisao dobro motivacijsko pismo, a ima i dobre kvalifikacije.

'Njegova prijava je legitimna, ali nije realno očekivati da bi on mogao to voditi jer je čovjek koji govori protiv programa. Mislim da to baš nije mudro i da tome svakako treba posvetiti posebnu pažnju', rekla je nedavno aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te dodala kako će biti protiv toga da se njega imenuje za šefa ERS-a.

'Mislim da on neće biti izabran', rekla je.

Njegov prethodnik Boris Jokić za tportal čitav slučaj nije htio komentirati, samo je kratko rekao: 'Nemam komentar. Bizarno.'