SUKOB INTERESA

Nije pokrenut postupak protiv bivšeg ministra Barišića

13.10.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, koji je bio prijavljen da je financirao udruge, kongrese i časopise s kojima je povezan, no u istom predmetu postupak je pokrenut protiv državnog tajnika Matka Glunčića zbog poveznice s udrugom i časopisom o čijem je financiranju donosio odluke

Barišić, koji je bio ministar od 19. listopada 2016. do 9. lipnja 2017. godine, bio je prijavljen da je donosio odluke o financiranju udruga koje je prethodno vodio i bio njihov član, i to Hrvatskog filozofskog društva, Kluba hrvatskih humboldtovaca i Hrvatskog dijalektičkog društva.

Prema istoj prijavi, Barišić je financirao 25. dane Frane Petrića, 15. lošinjske dane, i 10. mediteranske korijene filozofije, kao i časopis Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine s kojim je surađivao.

Povjerenstvo je, međutim, utvrdilo da je Barišić vrlo brzo nakon stupanja na ministarsku dužnost uočio situaciju potencijalnog sukoba interesa pa se izuzimao iz donošenja svih odluka, osim jedne koju je donio dva dana nakon stupanja na dužnost ali nikad nije zaživjela. Povjerenstvo je također utvrdilo da Barišić nije odlučivao o dodjeli sredstava za udruge i časopise.

No, postupak je pokrenut protiv državnog tajnika Matka Glunčića zbog postojanja poveznice s  Hrvatskim fizikalnim društvom i časopisom Matematičko-fizički list, o čijem je financiranju donosio odluke.

Bio je prijavljen da je donosio odluke o financiranju Hrvatskog fizikalnog društva u trenutku dok je bio kandidat za člana upravnog odbora udruge, što je na kraju i postao, te da je donio odluke o materijalnoj pomoći za časopis Matematičko-fizički list, izdavača Hrvatskog fizikalnog društva.

Postupak protiv Glunčića pokrenut je zbog kršenja načela vjerodostojnosti i nepristranosti, no ide mu u prilog što povjerenstvo koje je predlagalo odluke nije birano za vrijeme njegova mandata i što je javni poziv raspisao prethodni ministar Predrag Šustar.

To, prema stajalištu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ukazuje da Glunčić nije mogao zlorabiti prava prilikom donošenja odluke, ali bi bilo primjereno da se suzdržao od donošenja odluke.