novi kurikulumi

Agencija reagirala: Reforma strukovnog obrazovanja nije upitna, nastavlja se rad na njoj

22.09.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) odbacila je u petak kao netočne medijske napise o upitnosti reforme strukovnog obrazovanja vrijedne 17,7 milijuna eura, ističući da se rad na njoj nastavlja i da reforma nije upitna

"Proces promjena je u fazi dovršetka izrade novih strukovnih kurikuluma i stoga nema osnove proglašavati ga upitnim. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i dalje radi na novim kurikulumima", stoji u priopćenju ASOO-a.

Odgovor je to na objavu Jutarnjeg lista da je upitna reforma školstva, vrijedna 17,7 milijuna eura, u kojoj bi se predmeti trebali zamijeniti modulima, zbog čega bi moglo doći do viška prosvjetnog kadra.

Taj medij naveo je da je potpuna nepoznanica kada će novi kurikulumi ući u škole te da ni odgovorni u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, unatoč izjavama o podršci projektu, o godini implementacije ne govore.

Iz ASOO-a ističu da je riječ o više od 120 kurikuluma čija izrada i završno ujednačavanje nije jednostavan proces i uzima se u obzir njihova provedba u strukovnim školama. Tu se, uz ostalo, misli i na novi način i mogućnosti zaduženja nastavnika. Kurikulumi daju niz novih i drukčijih oblika zaduženja nastavnika.

Objašnjavajući trenutačnu fazu procesa transformacije strukovnoga obrazovanja, iz Agencije ističu da će po završetku izrade prijedloge kurikulumskih dokumenata poslati Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Iduća faza reforme je donošenje kurikuluma, a čemu će prethoditi javno savjetovanje. Postupak njihova donošenja još nije počeo jer, objašnjavaju, još nisu poslani prema Ministarstvu.

Prije donošenja kurikulumi će proći proces javnoga savjetovanja na kojemu će se i javnost i struku upoznati s novim dokumentima.

Usporedno s tim procesima, nastavit će se provoditi aktivnosti pripreme sustava za uvođenje novih kurikuluma, a prvenstveno je to usavršavanje i podrška nastavnicima, ravnateljima i stručnim suradnicima, poručuju iz ASOO-a.

Agencija je izradila više od 2500 drugih obrazovnih materijala, priručnika i smjernica za nastavnike, koji su također nužna pretpostavka i pomoć za uvođenje novih strukovnih kurikuluma.

Pomoć sustavu bit će i u vidu novih EU projekata koje je Agencija pripremila, a jedan od njih je usmjeren na podršku strukovnim školama za uvođenje novih kurikuluma, stoji, između ostalog, u priopćenju ASOO-a.