PERFORMANS U PRIJEDORU

Šutljiva Jelena - 'budućnost svih naših mladih'

23.10.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Mlada Jelena Topić već mjesec dana poput 'živog kipa' stoji i šuti u centru Prijedora. Ipak, ne šuti cijeli dan - kada završi performans na Trgu majora Zorana Karlice, vraća se ustaljenom životu i javlja se na mobitel. Novinarima je poručila da zasad neće iznositi razloge performansa niti koliko će dugo on još trajati

Obitelj Topić poznata je u Prijedoru, ali nitko ne zna odgovoriti na pitanje kakvu poruku i kome Jelena šalje stajanjem na trgu od 9 do 13 sati, piše Blic.

Jelenina sestra Tijana Topić završila je solo pjevanje i zaposlena je u glazbenoj školi Savo Balaban u Prijedoru. Njezino ime poznato je i u Banjoj Luci jer je tamo članica ansambla Belcanto.

'Stvarno ne želim komentirati to što Jelena radi. Performans je njena osobna stvar. Ukoliko vas zanima o čemu je riječ, nazovite nju i pitajte. Ne vidim razlog zašto vam se ne bi javila', rekla je za EuroBlic Tijana Topić.

Prijedorčanima koji poznaju Jelenu važno je da je ona uspjela u svojoj namjeri: performansom je skrenula pažnju na sebe i dovela do toga da njezina šutnja odjekne cijelom Republikom Srpskom i šire.

'Čuo sam da ima dva fakulteta, filmsku i TV režiju na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, a pri kraju je i sa studijem filozofije. Zna četiri svjetska jezika, a nema posao. Pretpostavljam da je ovo njezin bunt zbog toga', rekao je jedan Prijedorčanin, kojemu se sviđa kada Jelena tijekom performansa drži ogledalo. 'Dobra prilika da se svi dobro pogledamo', objasnio je.

Prijedorčani nagađaju i da je performans možda dio njezinog diplomskog rada. Većina, čini se, ipak misli da Jelena prosvjeduje zbog nezaposlenosti.

'Viđam je tu svaki dan. To je jedna tragedija. To je budućnost svih naših mladih', rekao je jedan Prijedorčanin za Elta TV.

Dvadesetog dana svog performansa Jelena je osvanula s transparentom 'Hoće li me neko oženiti?'

'Djevojka je izdržljiva i uvjeren sam da će imati bar nekoliko bračnih ponuda', rekao je jedan od prolaznika, piše Dnevni avaz.

Drugi, malo stariji, predstavio se kao Ratko Bokan. Jeleni je kod nogu ostavio pismo i na njega stavio kamen da ga vjetar ne odnese.

'Postala mi je veoma simpatična zbog ovoga što radi i hoću da zna da sam na njenoj strani', rekao je Bokan.

U međuvremenu, sugrađani su Jeleni za pojas zakačili i posjetnicu s imenom direktora lokalnog Fonda za zapošljavanje.