SLUČAJ BANIĆ

Sutkinja Ustavnog suda žalila se Ustavnom sudu

04.02.2009 u 18:32

Bionic
Reading

Ustavni sud privremeno je odgodio izvršenje presude Upravnog suda kojom je poništen izbor Slavice Banić za ustavnu sutkinju do donošenja odluke o njezinoj ustavnoj tužbi koju je podnijela protiv te presude, a ona je dotad izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima, priopćio je danas Ustavni sud

Slavica Banić, čiji je izbor za ustavnu sutkinju na Upravnom sudu uspjela osporiti neizabrana kandidatkinja Mirjana Juričić, podnijela je ustavnu tužbu i predložila odgodu izvršenja presude do konačne odluke o njezinoj tužbi.

Zbog, kako kažu na Ustavnom sudu, povratnih pravnih učinaka osporene presude Upravnog suda koji nastupaju sutra, taj je predmet označen prioritetnim i odmah upućen u postupak te je Ustavni sud na današnjoj sjednici odlučio do donošenja odluke o ustavnoj tužbi privremeno odgoditi izvršenje, to jest pravne učinke osporene presude.

Odlukom predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, sutkinja Banić je do tada izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima, priopćio je Sud.

Odluku o odgodi izvršenja osporene presude ustavni suci, njih 12, nisu donijeli jednoglasno, nego većinom glasova, no iz rješenja, koje je objavljeno na internetskim stranicama Suda, ne vidi se koji je bio omjer glasova i tko je kako glasovao.

Sutkinja Banić obrazložila je prijedlog za odgodom tvrdnjom da bi joj pravni učinci osporene presude "prouzročili neimovinsku štetu koja bi se teško mogla popraviti" te da je odgoda nedvojbeno u javnom interesu jer bi učinci poništavanja saborske odluke o njezinu imenovanju uzrokovali "nesagledive štetne posljedice za objektivni ustavnopravni poredak RH".

Većina je ustavnih sudaca zaključila da osporena presuda zahtijeva detaljno ispitivanje granica i opsega sudske kontrole akata o izboru državnih dužnosnika koje Hrvatski sabor donosi neposredno na temelju ustavnih ovlasti i u tom smislu ima šire značenje koje prelazi okvire pojedinačnog slučaja. Također su ocijenili da odgoda nije protivna javnom interesu te da se njome nikome ne nanosi nikakva šteta, a s druge strane povratni pravni učinci osporene presude podnositeljici ustavne tužbe mogli bi nanijeti nepopravljivu štetu jer bi joj prestao mandat ustavne sutkinje koji je stekla odlukom Hrvatskoga sabora.

Ustavni suci istaknuli su na kraju odluke kako ona ni na koji način ne prejudicira odluku o ustavnoj tužbi Slavice Banić koja, po presudi Upravnog suda, nije ispunjavala uvjete za imenovanje jer nije dokazala da ima najmanje 15 godina radnog staža na pravnim poslovima, što je, prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, uvjet za imenovanje.